Egy igénylőlappal 9 ezer euróhoz juthatnak a kisvállalkozók Németországban

Egy magyar származású vállalkozónő szerint fontos, hogy Magyarországon is megismerjék a németek segélyprogramját.

Németországban már napirendre vették a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások fokozatos lazítását, április 20. után a kisebb boltok újra kinyithatnak, ismét beindulhat a kereskedelem. Ez azonban nem befolyásolja a német vállalkozásoknak indított segélyprogram folytatását. Miközben a magyar kormány elzárkózik a kis- és középvállalkozások pénzbeli támogatásától, Németország – Ausztriához hasonlóan – úgy döntött, hogy a leállás időszakán komolyabb vissza nem térítendő pénzösszeggel próbálja átsegíteni a bevétel nélkül maradt vállalkozókat.

Az osztrákok vállalkozói támogatásairól már beszámoltunk. A 24.hu-nak egy bécsi panziót működtető magyar nő beszélt arról, a gyakorlatban hogyan lehetett hozzájutni az állami segélyhez, amely a márciusi félhónapos időszakra ezer euró (jelenlegi árfolyamon több mint 350 ezer forint), áprilisra pedig a duplája volt.

Németországban az egyéni vállalkozók és a szabadúszók 9000 ezer eurós (közel 3,2 millió forint) segélyt kapnak. A szövetségi kormány döntése alapján a vállalkozói szféra egy 50 milliárd eurós csomagból juthat hozzá az egyszeri, vissza nem térítendő segélyekhez, amiből három hónapon át fedezhetik a működési költségeiket. A nagyobb cégeket működtető vállalkozók, akik 5-10 embernek adnak munkát, ennél jóval többet, 15000 eurót kaphatnak, hogy megtarthassák a munkahelyeket.

Megmondom őszintén, ez a pénz tényleg kihúzott a csávából,

mondta a 24.hu-nak a támogatással kapcsolatban egy magyar származású, illatszer-kereskedelemmel foglalkozó vállalkozó. Az Észak-Rajna-Vesztfáliában élő nő, aki egyéni vállalkozóként működteti a cégét, fontosnak tartotta, hogy Magyarországon minél többen értesüljenek a németek munkahelymentési akciójáról, és arról is, hogy a segély kiosztását gyorsan és bürokráciamentesen le lehet bonyolítani.

Elmesélte, hogy először március 20-án hallott a készülő segélycsomagról. Akkor már home office-ban hallgatta a híreket.

Folyamatosan arról beszéltek, hogy a gazdaság nem állhat le a koronavírus miatt, meg kell akadályozni, hogy a vállalkozók ne tudják kifizetni az esedékes tartozásokat, az alkalmazottak bérét, vagy a nyitott számlákat.

A bankjának akkor még nem volt információja arról, hogy hol és hogyan lehet majd az igénylést beadni. A részleteket a könyvelője derítette ki március 25-én. Gyorsan pörögtek az események, kiderült, hogy a Soforthilfé-nek (azonnal segély) elkeresztelt pénzalapról már döntöttek is, és aznap le lehet tölteni a jelentkezési űrlapot a tartomány gazdasági minisztériumának honlapjáról.

Az adatlap megnyitása technikai problémák miatt késett, március 27-én dél helyett délután kettőkor lehetett először elérni, akkora volt ugyanis az érdeklődés, hogy a rendszer nem bírta az első rohamokat.

Később a rádióban hallottam, hogy az első fél órában legalább húszezren küldték be a kérvényt.

Neki azonban a lerobbant online rendszer miatt sikertelen volt az első próbálkozása, ezért ott is hagyta a gépet, hogy egy nagy sétával vezesse le az idegességét. Este azonban már flottul működött a rendszer, és néhány perc alatt ki is töltötte a rubrikákat.

Nagyon megkönnyítették a vállalkozók dolgát, tényleg olyan, mintha csak a név, cím, számlaszám kellene, hogy hozzájusson az ember a támogatáshoz.

A nemzetközi nagykereskedelemmel foglalkozó nő a 24.hu-nak elküldte a saját űrlapját, amiről a személyes adatokat kitakarta. Ezen látható, hogy a négyoldalas dokumentum (amit itt található) első öt pontjában kellett megadni a kérvényező és a cég alapadatait, valamint azt, hogy hány alkalmazottat foglalkoztatnak, és hogy mekkora segélyre tartanak igény. A hatos pont tartalmazza azokat a kérdéseket, amelyek alapján a hatóságok megítélhetik, hogy az adott cég valóban beletartozik-e támogatásra jogosultak körébe. Itt kell egy rubrika beikszelésével nyilatkozni arról, hogy a cég a koronavírus-járvány miatt elvesztette a megrendelései vagy a forgalma legalább felét.

Kiemelt kép: Michael Reichel /dpa-Zentralbild /dpa /AFP