Ausztrália hazazavar kétmillió külföldit

Az „önerősök” maradhatnak.
Kapcsolódó cikkek

Az ausztrál kormány arra kér minden külföldit, több mint kétmillió embert, hogy a lehető leggyorsabban hagyja el az országot, miután az új koronavírus világjárványa miatt jelentős gazdasági visszaesés és munkanélküliség várható a kontinensen.

A kérés az ideiglenes vízummal rendelkezőkre, vagyis a diákokra, a vendégmunkásokra és turistákra is vonatkozik, az állandó letelepedett státusszal rendelkezőkre viszont nem.

Alan Tudge, a bevándorlási ügyek ügyvezető minisztere leheletnyi sztaniolba csomagolta a bejelentést, ekképpen:

A külföldiek nagy hasznot hajtanak az ausztrál gazdaságnak és mindennapi életünknek, de nyomatékosan arra kérjük az ideiglenes vízummal itt-tartózkodókat, akik önerőből nem tudják fenntartani magukat a következő fél évben, hogy minél hamarabb térjenek haza.

A miniszter szerint körülbelül 203 ezer turista és 118 ezer idénymunkás van az országban. Utóbbiak szabadságuk alatt általában hátizsákkal járják az országot, és legálisan itt-ott munkát vállalnak.

Idénymunkás csak abban az esetben maradhat az országban, ha kijelölt szektorok valamelyikében vállal munkát, így:

A miniszter megjegyezte: „Ha közülük is bárki nem biztos abban, hogy fent tudja tartani magát a következő fél évben, akkor utazzon haza.”

Jelenleg 565 ezer külföldi diák tanul az országban, ők 32,4 milliárd ausztrál dollárral (6577 milliárd forint) gyarapítják az ausztrál gazdaságot; ez a harmadik legjelentősebb exportszektor a vas- és szénkivitel után, ráadásul a külföldi diákok 250 ezer embernek adnak munkát. A kormány őket nem kéri távozásra, ha továbbra is fent tudják tartani magukat önerőből vagy olyan munkából, amelyet az említett területek valamelyikén vállalnak.

Nyitóképünk jobb oldalán Alan Tudge