100 milliárd eurós mentőcsomagot jelentett be az EU

Az Európai Unió 100 milliárd eurót biztosít a munkahelyek és vállalkozások fenntartása érdekében, a támogatást a tagállamok kedvező feltételekkel nyújtott kölcsönök formájában vehetik igénybe.

Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön Brüsszelben jelentette be az unió válságkezelő csomagját, amelynek célja, hogy megszüntesse a járvány okozta gazdasági szakadékot az uniós tagállamok között.

Az uniós költségvetésében rendelkezésre álló összes eurót átirányítjuk a válság kezelésére, és lehetővé tesszük, hogy a finanszírozás gyors és hatékony legyen. Az európai szolidaritás jegyében mindent megteszünk az nemcsak az életek, de a megélhetések megmentésért

– hangsúlyozta az elnök, miért fontos ez a 100 milliárd eurós segélycsomag.

A bizottság által „szolidaritási pénzügyi eszköznek” nevezett csomag azt hivatott biztosítani, hogy a tagállami munkavállalók megélhetése ne kerüljön veszélybe, a vállalkozásokban alkalmazottak rövidített munkaidőben dolgozhassanak és továbbra is fizetni tudják bérleti díjaikat, számláikat elősegítve ezáltal a gazdaság stabilizálását.

A kölcsönök a válság által legjobban sújtott tagállamokat kívánják elsősorban támogatni, de minden tagállamnak lehetősége van arra, hogy pénzügyi garancia ellenében, a támogatáshoz folyamodjon. A pénzügyi eszközre vonatkozó bizottsági javaslatot jövő kedden tárgyalják videokonferencia keretében a tagállamok gazdasági és pénzügyminiszterei.

Ez nem olyan, mint az az egyszer volt, hol nem volt 2000 milliárd forint

Múlt héten vita alakult ki abból, hogy adott-e pénzt az EU Magyarországnak a járvány elleni védekezésre. 2000 milliárd forintnyi támogatásról volt szó, azonban kiderült, hogy ez olyan uniós támogatások átcsoportosításáról szóló döntés, amelyeket Magyarország már lekötött, így – további uniós országokhoz hasonlóan – ez Magyarországnak sem jelent plusz támogatást.

Ezen túl vita volt egy körülbelül 520 milliárd forintnyi összegről, ami a Ujhelyi István szocialista EP-képviselő szerint ebből az összegből rendelkezésére áll a kormánynak. A fideszesek ezt cáfolták, szerintük az is le van kötve ugyanúgy, hiszen az emelgetett 2000 milliárd egy része.

Kínától és a Türk Tanácstól kaptunk segítséget. Így áll ebben a pillanatban a helyzet. Ettől mi még maradunk az EU tagjai. Ez az otthonunk, de látni kell, hogy most nem innen jön a segítség

– nyilatkozta múlt pénteken Orbán Viktor.

A ma bejelentett 100 milliárd eurós csomag után ez az állítás biztosan ideje múlttá vált.

Kiemelt kép: MTI/EPA/REUTERS pool/Francois Lenoir