Egy nap alatt több mint 800-an haltak meg Spanyolországban

6400 fővel nőtt a fertőzöttek száma az az országban.

Spanyolországban meghaladta a 85 ezret az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma, de a járvány terjedésének üteme már napok óta lassul, közölte María José Sierra, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ epidemiológusa hétfői madridi online sajtótájékoztatóján.

A szakember hangsúlyozta: szükségállapot és a szigorú lakhelyelhagyási korlátozások bevezetését követő első tíz napban átlagosan 20 százalékkal emelkedett az új fertőzöttek száma naponta. Az elmúlt öt napban a növekedés átlagosan 12 százalékra mérséklődött.

Ez az a folyamat, amelyre a járványügyi szakértők vártak

– tette hozzá, és megköszönte az emberek együttműködését a korlátozások betartásában, mert ez a legfőbb eszköz a járvány elleni védekezésben.

Az elmúlt 24 órában mintegy 6300 új fertőzöttet szűrtek ki, köztük például Fernando Simónt, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatóját, aki eddig naponta tájékoztatta a sajtót a járvány alakulásáról.

A koronavírus jelenlétét több mint 12 ezer egészségügyi dolgozónál mutatták ki, akiknek mintegy 90 százaléka otthoni karanténban lábadozik.

Az elhunytak száma egy nap alatt 812-vel emelkedett. Életét vesztette egy 57 éves barcelonai orvos is, aki a járvány hatodik egészségügyben dolgozó áldozata. A fertőzésbe összesen 7340-en haltak bele.

A gyógyultak száma is növekszik, egy nap alatt több mint kétezer embert nyilvánítottak egészségesnek, számuk összesen 16780.

Az ország kórházaiban eddig 46617 embert kellett ellátni koronavírus-fertőzés miatt, 3220-at az elmúlt egy nap során. Intenzív osztályokon összesen 5231 embert ápolnak, számuk 324-gyel nőtt vasárnap óta.

María José Sierra hangsúlyozta: több tartomány kórházaiban, például a madridi tartományban és Katalóniában az intenzív osztályok túlterhelté váltak, mivel sok a beteg, ráadásul az itt kezelt páciensek kezelése átlagosan két-három hétig tart. Ezért az intézményekben folyamatosan próbálják bővíteni az intenzív ellátás férőhelyeit.

(MTI, kiemelt kép: Baldesca Samper / AFP)