A legmagasabb riasztást adták ki a görög határnál

Tömegesen áramlanak be Görögországba az illegális bevándorlók, miután Törökország megnyitotta az uniós tagországgal közös határát.
Kapcsolódó cikkek

Tömegesen áramlanak be Görögországba az illegális bevándorlók, miután Törökország megnyitotta az uniós tagországgal közös határát. A német Focus cikke szerint Görögország a legmagasabb riasztási fokozatot léptette életbe határain. Kiriakosz Micotakisz görög miniszterelnök vasárnap este az athéni Nemzetbiztonsági Tanács válságkezelő ülése után bejelentette, hogy az intézkedés hatására az ország északkeleti részén megerősítik a gyalogos és vízi egységeiket.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, német Die Welt a Frontex nevű uniós határvédelmi szervezet nem nyilvános jelentése alapján arról írt, hogy a következő napokban tovább erősödik a migrációs nyomás a görög-török európai uniós külső határon. A török kormány pénteken közölte, hogy nem tudja tovább feltartóztatni az EU-ba igyekvő külföldieket, és megnyitja a határokat előttük.

Stelios Petsas, a görög kormány szóvivője szerint az ország egy hónapig nem fogad új menedékjog iránti kérelmeket. Petsas a menekülthelyzetre utalva arról beszélt, hogy

aszimmetrikus fenyegetést jelent országunk biztonságára.

Bírálta Törökországot, hogy diplomáciai nyomást kíván gyakorolni a határok megnyitásával.

Kiemelt kép: Gokhan Balci/Anadolu Agency via Getty Images