Az EP-frakciók sürgetik a Magyarország elleni eljárás felgyorsítását

Erről egy közös levelet is írtak.

Közös levelet írtak az Európai Parlamenti frakcióinak vezetői, amelyben a Lengyelországgal és Magyarországgal szemben elindított 7. cikkelyes eljárás felgyorsítását sürgetik – írta hétfőn a Népszava.

A napilap megszerezte a dokumentumot, amelynek a címzettje a cikk szerint az unió állam- és kormányfői testületét elnöklő Charles Michel és a soros EU elnöki posztot betöltő Horvátország európai ügyekkel foglalkozó államtitkára, Andreja Metelko-Zgombic, és amelyben a frakcióvezetők, köztük az Európai Néppártot képviselő Manfred Weber, felszólította az Európai Tanácsot, hogy végre cselekedjen.

Tisztában vagyunk vele, hogy nagyon fontosak az EU következő keretköltségvetéséről zajló tárgyalások, de a Tanács nem hagyhatja figyelmen kívül az unió alapértékeit érő, legalább ennyire jelentős és folyamatos veszélyeket sem.

A levélírók szerint a tétlenség aláássa a közös európai értékeket, a kölcsönös bizalmat és az unió egészének a hitelét, ezért ragaszkodnak hozzá, hogy a Tanács következő ülésére meghívást kapjon a kereszténydemokrata, szocialista, liberális, zöldpárti és szélsőbaloldali frakciókból álló képviselő-testület, hogy kifejthessék az álláspontjukat.

Továbbra is marad a Fidesz felfüggesztése az Európai Néppártban
A bölcsek jelentése azt állapította meg, hogy a vitatott kérdésekben nem történt előrehaladás. 

Kiemelt kép: Manfred Weber, FRANK HOERMANN/SVEN SIMON/SVEN SIMON/DPA PICTURE-ALLIANCE