Tizenhárom rendőrt gyilkoltak meg Mexikóban

Egy házhoz hívták ki őket, hogy rendet teremtsenek, de amikor odaérkeztek, több felfegyverzett civil tüzet nyitott rájuk.

Tizenhárom rendőrt öltek meg, és kilencet megsebesítettek ismeretlen fegyveresek, kelepcébe csalva őket a nyugat-mexikói Michoacán államban, ahol drogkartellek tevékenységével hozzák összefüggésbe ez elmúlt hónapok megszaporodott erőszakcselekményeit.

A helyi hatóságok tájékoztatása szerint az eset El Aquaje városban történt. A rendőröket egy házhoz hívták ki, hogy rendet teremtsenek, de amikor odaérkeztek, több felfegyverzett civil tüzet nyitott rájuk.

A kormányzó fogadkozott, hogy nem marad büntetlen a rendőrök elleni támadás, és gyáva támadásnak nevezte az akciót.

A hatóságok a bűnjelek alapján azt gyanítják, hogy a szomszédos Jalisco államban tevékenykedő Új Generáció nevű bűnbanda, Mexikó egyik legerősebb és feltörekvőben lévő drogkartellje ölte meg a rendőröket.

Michoacánban az utóbbi időben megugrott az erőszakos cselekmények száma, és a helyzet kísértetiesen emlékeztet a drogkartellek közti háborúra, amely 2006 és 2012 között dúlt.

Augusztusban 19 holttestre bukkant a rendőrség Uruapan városában, és kilenc közülük egy hídra volt felakasztva. Nem sokkal később az Uruapantól mintegy 70 kilométerre lévő Aguililla az Új Generáció és helyi önvédelmi csoportok heves összecsapásainak volt a színhelye. (MTI)