Valami nagyon nyugtalanító dolog történt a tenger mélyén

Rejtélyes módon szőrén-szálán eltűnt egy több mint féltonnás megfigyelőállomás.

Németország balti partjainál szőrén-szálán eltűnt egy hatalmas megfigyelőállomás a tengerfenékről. A rejtélyre a rendőrségnek és kutatóknak sincs magyarázatuk – írja a BBC.

A mélyben működő, 300 ezer euró (közel százmillió forint) értékű „obszervatórium” súlya mindennel együtt 770 kg volt, így azt nem ragadhatta el vihar, árapály vagy egy nagy állat – állítják német szakértők. A Kiel északi részén, a dán határtól kb. 70 km-re található Eckernförde-öbölben a hajózás is tiltva van. A nyomokat kutató búvárok mindössze egy elszakadt hálózati kábelt találtak 22 méter mélyen, 1,8 kilométerre a parttól.

Az eltűnt megfigyelőállomást 2016 végén telepítették a tengerfenékre, augusztus 21-e óta azonban nem küldött adatokat. A műszerek a tengervíz minőségét, a hőmérsékletét, a só, az oxigén, a tápanyagok, a klorofill és metán szintjét mérték.

„Az állomásról érkezett adatok felbecsülhetetlenek” – mondta Hermann Bange professzor, a GEOMAR nevű kieli tudományos központ óceánföldrajzi kutatásának vezetője, aki társaival abban reménykedik, hogy akad majd olyan szemtanú, aki valamilyen gyanús tevékenységet észlelt az állomás eltűnése idején, vagy talán partra mos a víz néhány alkatrészt.

Kép: GEOMAR