23 ország civil szervezetei tiltakoznak Hidvéghi alelnöksége ellen

Az európai civil szervezeteket tömörítő European Civic Forum nyílt levelet írt.

Az európai civil szervezeteket tömörítő European Civic Forum nyílt levélben kérte, hogy ne válasszák meg a Fidesz volt kommunikációs igazgatóját, Hidvéghi Balázst az Európai Parlament Állampolgári jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) alelnöki pozíciójára, írja az Euronews.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a múlt hét szerdai bizottsági ülésen az Európai Néppárt koordinátora bejelentette Hidvéghi jelölését, ekkor a szabályoknak megfelelően az elnök megkérdezte, hogy a többi frakció jelöl-e mást. A néppárti küldöttség látható bosszúságára előállt egy másik jelölt, a francia zöldpárti Damien Carême.

A szociáldemokraták, a Renew Europe és a zöldek Hidvéghi Balázzsal, az Európai Néppárt jelöltjével szemben támogatnák a zöldek jelöltjét.

A felhívást aláírta európai és magyar civil szervezetek mellett a belga, bolgár, cseh, dán, észt, francia, holland, horvát, lett, lengyel, litván, macedón, német, olasz, orosz, portugál, román, spanyol, szerb, szlovák és szlovén szervezet is: 23 európai országból, köztük 18 EU tagállamból.

Több Soros György által alapított szervezet is szerepel az aláírók között, a legtöbb aláíró szervezet lengyel és román, egyelőre két magyar szervezet írt alá: a Civil Kollégium Alapítvány és a Magyarországi Európa Társaság.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu