Vérfürdő Srí Lankán: nyolc merénylet, 200-nál is több halott

Keresztény templomokat és luxusszállodákat ért támadás. A közösségi média működését felfüggesztette a kormány, és kijárási tilalmat rendeltek el.

Pár órával az után, hogy egyidőben hat helyszínen (három szállodában és három templomban) robbantás volt Srí Lankán, újabb két merényletet követtek el eddig ismeretlenek.

A főváros egyik peremkerületében, Dehivelában, egy szállodában történt a hetedik robbantás, és ebben legkevesebb két ember meghalt. A CNN-nek az egyik szemtanú azt mondta, hogy amint a robbanás hangjára kinézett az ablakon, két helikoptert látott elrepülni.

Aztán pár percre rá szintén a fővárosban, de már másik peremkerületben egy nyolcadik robbanás is bekövetkezett, itt három rendőr halt meg.

A rendőrség legfrissebb adatai szerint a merényletsorozatban 207-en haltak meg, 450-en megsérültek. Azért is magas az áldozatok száma, mert húsvétvasárnap a mise miatt sokan tartózkodtak a templomokban. A célba vett szállodákban pedig sok a külföldi vendég.

A rendőrség azt is bejelentette, hogy nyolc személyt letartóztattak a merényletsorozattal kapcsolatban, azt egyelőre nem tudták megmondani, ki a felelős a robbantások elkövetéséért.

A halálos áldozatok közül nagyjából 30 külföldi állampolgárságú. Az illetékes minisztérium jelentése szerint egyelőre annyi biztos, hogy a külföldi áldozatok között két török és egy holland állampolgárságú van, valamint az Egyesült Államokból, Portugáliából, az Egyesült Királyságból és Kínából származó áldozatot is azonosítottak már.

A magyar külügyminisztérium nem tud arról, hogy magyar állampolgár lenne a halottak között.

A Srí Lanka keleti részén található Batticolában egy templomot ért támadás. A BBC jelentése szerint a helyi kórházban 40 sérültet kezelnek, 25 emberen már nem tudtak segíteni. A halottak között öt gyerek is van.

Az ország kormánya kijárási tilalmat rendelt el azonnal hatállyal, és felfüggesztette a közösségi média működését, írja az MTI.

A kijárási tilalom egyelőre 12 órán át (helyi idő szerint délután 6 órától másnap reggel 6 óráig) tart.

Fotó: Chamila Karunarathne / Anadolu Agency /AFP
Fotó: Chamila Karunarathne / Anadolu Agency /AFP
Fotó: Chamila Karunarathne / Anadolu Agency /AFP
Fotó: Chamila Karunarathne / Anadolu Agency /AFP
Fotó: Chamila Karunarathne / Anadolu Agency /AFP
Fotó: Chamila Karunarathne / Anadolu Agency /AFP Chamila Karunarathne / Anadolu Agency
Fotó: Chamila Karunarathne / Anadolu Agency /AFP
Fotó: Chamila Karunarathne / Anadolu Agency /AFP
COLOMBO, SRI LANKA - APRIL 21: Security forces inspect the scene after a blast targeting Shangri La hotel in Colombo, Sri Lanka on April 21, 2019. At least 138 people were killed in multiple blasts targeting churches and hotels across Sri Lanka. Chamila Karunarathne / Anadolu Agency
Fotó: Chamila Karunarathne / Anadolu Agency /AFP

Gyáva, aljas, kegyetlen támadás

Hagyományos húsvétvasárnapi beszédében Ferenc pápa azt mondta: “együttérez ennek a kegyetlen erőszaknak az áldozataival, akiknek húsvétkor fájdalmat kell elszenvedniük és gyászolniuk kell”.

Donald Trump amerikai elnök rettenetes terrorcselekménynek minősítette a történteket, és értésre adta, hogy az Egyesült Államok kész segíteni Srí Lankának abban, hogy kezelni tudja a helyzetet. Theresa May brit miniszterelnök Twitter-üzenetében rémisztőnek nevezte a támadásokat, és hangoztatta, hogy a nemzetközi közösségnek össze kell fognia, és el kell érnie, hogy mindenki félelem nélkül gyakorolhassa hitét.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az áldozatokat és a hozzátartozókat együttérzéséről biztosítva azt is jelezte, hogy az Európai Bizottság kész segítséget nyújtani a merényleteket követően szükségessé vált intézkedésekhez és munkálatokhoz.

Frank-Walter Steinmeier német államfő gyáva terrortámadásoknak nevezte a merényleteket. Angela Merkel kancellár szóvivője útján azt emelte ki: a terrorizmus, a vallási alapú gyűlölet és intolerancia soha nem győzedelmeskedhet. Emmanuel Macron francia elnök is a hívők elleni “aljas merényletről” írt Twitter-üzenetében. Sebastian Kurz osztrák kancellár körmönfont terrortámadásnak minősítette a robbantásokat, elítélte azokat, és aggodalmát fejezte ki miattuk.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Srí Lanka-i államfőnek küldött táviratában cinikus és kegyetlen cselekedetnek nevezte a merényleteket. Leszögezte, hogy Moszkva megbízható partnere marad Colombónak a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemben.

Áder János is részvétét fejezte ki az áldozatok családtagjainak. A Maitripala Sziriszena Srí Lanka-i államfőnek küldött részvéttáviratában azt írta az a köztársasági elnök,  “mély megdöbbenéssel és mélységes szomorúsággal értesültem a brutális terrorcselekményekről, amelyek Srí Lanka négy városában történtek a nap folyamán és tragikus módon oly sok békés ember életét követelték.” Áder János kiemelte, hogy Magyarország polgárai “a gyász e nehéz óráiban” kiállnak Srí Lanka népe mellett, és megerősítik, hogy továbbra is elkötelezettek a terrorizmus és a vallási szélsőségesség elleni globális küzdelem mellett.

(MTI)

Kiemelt kép: ISHARA S. KODIKARA / AFP