Amerikai szenátor: Megerőszakolt egy katonatiszt

Martha McSally nem jelentette az esetet, mert szégyellte azt.

Martha McSally amerikai szenátor – aki az Amerikai Egyesült Államok történetének első női vadászgép pilótája volt – csütörtökön egy meghallgatáson elárulta, hogy a légierőnél egy magas rangú katonatiszt megerőszakolta, írja a BBC.

A republikánus politikus elmondása szerint nem jelentette az esetet, mert szégyellte azt és nem bízott a rendszerben.

Az 52 éves McSally több szexuális erőszakon átesett nő jelenlétében azt mondta,

ahogy ti, úgy én is a hadseregben zajló szexuális erőszak túlélője vagyok, de sok bátor túlélővel szemben én nem jelentettem a történteket. Magamat hibáztattam. Össze voltam zavarodva. A támadók visszaéltek a hatalmi pozíciójukkal. Egy alkalommal én voltam a kiszemelt és megerőszakolt egy katonatiszt.

2017-ben 6800 szexuális erőszakról tettek bejelentést az amerikai hadseregnél, ami 10 százalékos emelkedés az előző évhez képest.

McSally 26 évig szolgált a légierőnél, 2010-ben ezredesként szerelt le. Ezt követően két cikluson át volt a Képviselőház tagja, majd januárban szenátor lett.

A politikus nem most először beszélt arról, hogy szexuálisan bántalmazták. Tavaly a Wall Street Journal című lapnak nyilatkozva azt mondta, hogy 17 éves korában az iskolai tornatanára kötelezte rá, hogy szexeljen vele.

Kiemelt kép: Mark Wilson/Getty Images/AFP/Europress