Politico: Orbán a németek és a V4-ek számára is egyre kínosabb

Túl sok volt a sorosozás, de lehet, hogy már késő bármit lépni.
Kapcsolódó cikkek

Orbán Viktor és a Fidesz propagandaakciói egyre kellemetlenebbek az európai szövetségesei számára – erről írt hétfőn a Politico európai kiadása.

A hírportál szerint Manfred Weber, a Fideszt is magában foglaló Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje az európai parlamenti választásokra, nagyon dühös lett, amikor kiderült, hogy a magyar kormány mégis csak arra kényszeríti a CEU-t, hogy a legfontosabb szakjait Bécsbe vigye.

Pedig [Orbán] megígérte, hogy nem teszi meg,

fakadt ki állítólag ismerőseinek a német politikus. A napokban egy, a Spiegelnek adott interjújában pedig azt mondta, hogy elég volt Orbán akcióiból.

Az EPP-ben az utóbbi hetekben egyre több párt javasolta azt, hogy ideje lenne kizárni a Fideszt a Néppártból, ám kérdéses, hogy ez valóban megtörténik-e. A Fidesz kizárásával ugyanis tucatnyi szavazatot veszítenének, amellyel veszélybe kerülne Weber megválasztása az Európai Bizottság élére, illetve túlságosan megerősödne az euroszkeptikus- és kritikus oldal is az EP-ben.

Hogy mennyire meggyengülhetett a Fideszbe és Orbánba vetett bizalom, az is mutathatja, hogy a miniszterelnök hiába invitálta meg Angela Merkel német kancellárt, hogy együtt ünnepeljék meg a vasfüggöny lebontásának 30 éves évfordulóját az osztrák-magyar határon, Berlin visszautasította a lehetőséget. Inkább majd az EP-választások után látogat el Magyarországra a német küldöttség, addig nem akarnak Orbánnal mutatkozni.

A Politico megjegyzi, hogy Magyarországot és Németországot nem csak politikai szövetség köti össze, hanem gazdasági is, hiszen a német autógyárak a magyar gazdaság legnagyobb befektetői közé tartoznak. És ugyan a mostani gyárakat nem fenyegeti az, hogy bezárnák a politikai konfliktusok miatt, de a további befektetőket visszatarthatja.

Kedvelem Viktort és sok jót tett Magyarországnak, de ezúttal túl messzire ment,

mondta a Soros-Juncker plakátokra utalva egy német felső vezető, aki 15 éve Magyarországon dolgozik.

A Soros György elleni hadjárat a Visegrádi Négyek találkozóján is előkerült februárban. Egy, a V4-eknek szervezett pozsonyi munkaebéden Orbán Viktor arról beszélt, hogy szerinte Soros a felelős azért, hogy az utóbbi időszakban több, kormányellenes tömegtüntetés is volt Szerbiában. A Politico szerint a magyar miniszterelnök felvetéseit kínos csend fogadta, annak ellenére, hogy Orbán szereti magát a V4 vezető politikusaként beállítani.

Thorsten Benner politikai elemző szerint Manfred Weber kizárólag opportunizmusból kezdte el most kritizálni Orbánt, és legalább öt évet késett vele. Ha már 2014-ben megálljt parancsolt volna, amikor Orbán elkezdte terjeszteni az illiberális demokráciáról szóló vízióját, talán valamit el is ért volna Weber – mondta a Global Public Policy Institute munkatársa.

Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs