Az antiszemiták ellen tüntettek a franciák

Csaknem hetven városban vonultak az utcára.

Tízezrek tiltakoztak kedd este mintegy hetven francia városban az elmúlt hetekben elkövetett antiszemita támadások ellen. A tüntetések napján a francia elnök a Soá emlékhelyen koszorúzott a parlament két háza elnökének kíséretében.

Emmanuel Macron a Strasbourghoz közeli Quatzenheim zsidó temetőjében járt, ahol ismeretlenek keddre virradó éjjel csaknem száz sírt meggyaláztak, horogkeresztet festettek rájuk.

Macron elnök az egyik meggyalázott sírkő mellett.  MTI/EPA/Pool/Frederick Florin

Az országos tüntetést az ellenzéki szocialisták kezdeményezték, miután a a hivatalos adatok szerint tavaly 74 százalékkal nőtt az antiszemita incidensek száma. A kormány ellen tiltakozó sárgamellényesek felvonulásain is rendszeressé váltak az antiszemita szlogenek, akciók.

A párizsi République tér zsúfolásig megtelt.  Mintegy 20 ezren gyűltek össze „Elég volt – nem az antiszemitizmusra” feliratú táblák alatt.

Párizs, 2019. február 20. MTI/EPA/Ian Langsdon

Edouard Philippe miniszterelnök, Francois Hollande és Nicolas Sarkozy volt államfők mellett a kormánytagok kétharmada és több mint ötven politikai párt képviselője volt ott, de főbb (a zsidó, a katolikus, a protestáns, az ortodox, a muzulmán és a buddhista) vallások képviselői is részt vettek a tüntetésen.

Az antiszemitizmus nem a zsidók ügye, hanem minden franciáé

– mondta a tüntetés előtt francia újságíróknak Francois Hollande.

MTI/EPA/Ian Langsdon

Nicolas Sarkozy szerint volt elnök szerint

egyesek provokálnak, sértegetik az állam tekintélyét, amire az államnak válaszolnia kell. Biztos vagyok abban, hogy megteszi, de most kell megtennie és a lehető leghatározottabban.

A félórás párizsi rendezvényen egy rabbinő mondott beszédet.

Amikor az antiszemitizmus felüti a fejét, bárhonnan is jön, az próba a nemzet számára. A méltóságának és a nagyságának próbája

– mondta Delphine Horvilleur. 

A megemlékezés végén – amelyen fiatalok olvastak fel zsidókról szóló vagy zsidóktól származó szövegekből – Abd al Malik  muzulmán énekes vezetésével a tömeg elénekelte a Marseillaise-t.

A radikális jobboldali Nemzeti Tömörülést vezető Marine Le Pen külön emlékezett meg a Párizshoz közeli Bagneux-ben, a 2006-ban egy iszlamista csoport által megölt Ilan Halimi emléktáblájánál, ahol szóvá tette, hogy a szocialisták őt nem hívták meg a párizsi megemlékezésre.  A radikális Baloldali Lázadó Franciaország elnöke, Jean-Luc Mélenchon Marseille-ben volt a tiltakozónapon. Ott mintegy 1500-an vettek részt az antiszemitizmus elleni rendezvényen.

Francia elemzők szerint a három hónappal ezelőtt szociális követelésekkel indult elitellenes sárgamellényes mozgalom megmozdulásai hoztak felszínre tabukat és erősítik a gyűlölködést. Szakértők három forrását látják a francia antiszemitizmusnak.

Az első: a radikális iszlám, amely a második világháború után betelepített muzulmánok körében nyert teret, míg a sárgamellényesek megmozdulásain a hagyományos szélsőjobboldali nézet és a szélsőbaloldalhoz kapcsolható politikai anticionizmus figyelhető meg.

Az antiszemitizmus mindannak a tagadása, ami a köztársaság és ami Franciaország

– írta a Twitteren Emmanuel Macron, míg Edouard Philippe kormányfő egy lapinterjúban úgy vélte, azért kell

teljesen eltökéltnek, mondhatnánk, dühösnek lenni az antiszemitizmus elleni küzdelemben, mert az nagyon is mélyen gyökerezik a francia társadalomban.

A kormányfő hazug, abszurd állításnak nevezte, hogy a sárgamellényes mozgalom lenne antiszemita, ők csak felszakítottákl a gátakat. (mti)

Kiemelt kép: MTI/EPA/Ian Langsdon