Kim Dzsong Un nagyon átverte Trumpot

Amerikai tábornokok szerint Észak-Korea változatlanul komoly  fenyegetést jelent, ígérete dacára, nem állította le atomprogramját.

Észak-Korea változatlanul katonai fenyegetést jelent, még el sem kezdte atomfegyverei csökkentését – közölte a Dél-Koreában állomásozó amerikai csapatok vezetője az amerikai szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának meghallgatásán.

Robert Abrams kedvező jelnek nevezte Donald Trump és Kim Dzsong Un újabb csúcstalálkozóját, de szerinte Észak-Korea katonai képességeinek csökkentésében nem történt ellenőrizhető változás.

A tábornok szerint az észak-koreai hadsereg „nagyszerű és veszedelmes”, az előző évihez képest

nincs észrevehető változás e haderő struktúrájában, felkészültségében és halált okozó erejében.

Philip Davidson tengernagy, az Egyesült Államok csendes-óceáni főparancsnokságának vezetője a meghallgatáson egyetértett az amerikai hírszerzés megállapításával, hogy Észak-Korea vélhetően nem semmisíti meg teljesen atomfegyverzetét.

Úgy gondoljuk, nem valószínű, hogy Észak-Korea feladja valamennyi atomfegyverét vagy az ezek előállításához szükséges kapacitásait, de tárgyal a részleges atomfegyver-mentesítésről, hogy cserében engedményeket érjen el az Egyesült Államoktól és a nemzetközi közösségtől.

Az admirális figyelmeztetett arra is: Kína és Oroszország a befolyása kiterjesztését tervezi az ázsiai-csendes-óceáni térségben, és ezzel potenciális fenyegetést jelent.

Phenjannak hét új atombombája van

Előzőleg amerikai szakértők közölték, Észak-Korea az Egyesült Államokkal folytatott nukleáris leszerelési tárgyalások alatt is előállíthatott atombombákhoz szükséges alapanyagot. A Stanford Egyetem Nemzetbiztonsági és Együttműködési Központja által jegyzett dokumentum szerint Phenjannak

az elmúlt évben hét nukleáris fegyverrel bővült az arzenálja. Ennek ellenére úgy tűnik, Észak-Korea kisebb veszélyt jelent, mint 2017-ben, amikor befagyasztotta nukleáris- és rakétakísérleti programját – írták a jelentés szerzői.

Siegfried Hecker professzor, a Los Alamos-i nukleáris fegyverlaboratórium volt igazgatója azt mondta: műholdas felvételekből látszik, hogy Észak-Korea 2018-ban folytatta az atombombákhoz szükséges üzemanyag előállítását. A jongbjoni nukleáris létesítmény 5 megawattos reaktorában 2016-2018-ban termelődött – használt – nukleáris üzemanyagot tavaly májustól kezdődően újra feldolgozták.

Becslések szerint 5-8 kiló olyan plutóniumot állítottak elő, amely atomfegyverben is felhasználható. A szakértők 150 kiló nagy mértékben dúsított uránium előállítását is feltételezik, és úgy vélik, a kettő együtt lehetőséget teremtett Észak-Koreának 5-7 bomba előállítására.

A szakértői csoport becslése szerint Phenjannak 2017-ben 30 nukleáris fegyvere volt, ami mostanra 37 emelkedhetett. A jelentés szerint annak ellenére, hogy Észak-Korea folytathatta programját, amelynek célja a nukleáris robbanótöltetek méretének csökkentése, valamint interkontinentális ballisztikus rakétákra történő felszerelése, a nukleáris kísérletek leállítása nagyban korlátozta a fejlesztéseket. (mti)

Kiemelt kép: MTI/AP/Ri Dzsin Man