Egymillió dollárt ajánlottak Ferenc pápának, ha nagyböjt alatt vegán lesz

Az ajánlat egy nemzetközi kampány része, amelyet számos híresség, köztük Paul McCartney is támogat.

Egymillió dollárt (280 millió forintot) ajánlott egy környezetvédő szervezet a pápának, aki a pénzt az általa kiválasztott jótékonysági szervezeteknek adhatja, ha a nagyböjt alatt nem eszik húst és tejterméket.

A pápának szóló ajánlat egy nemzetközi kampány része, amelyet számos híresség, köztük Paul McCartney is támogat. A kampányolók arra hívják fel a figyelmet, hogy az állattenyésztésnek nagyobb hatása van a globális felmelegedésre, mint a teljes globális közlekedés okozta karbonemissziónak, emellett az állattenyésztés vezető oka az erdőirtásnak és a biodiverzitás csökkenésének. A kampány a farmokon tartott állatok szenvedéseire is hivatkozik.

A Million Dollar Vegan elnevezésű csoport a kampány keretében szólította meg Ferenc pápát, hogy a március 6-tól április 21-ig tartó nagyböjt idején mondjon le a húsról, és ezzel segítsen a klímaváltozás elleni küzdelemben.Az összeget a Blue Horizon Nemzetközi Alapítvány, egy amerikai nonprofit szervezet ajánlotta fel. Elgondolásuk szerint, ha a pápa elfogadja, és hat hétre vegán lesz, az összes katolikus követheti példáját, aminek akkora hatása lenne, mintha a Fülöp-szigetek egy évig nem bocsátana ki üvegházhatású gázokat.

A pápának szóló petíciót a környezetvédelemért kampányoló 12 éves Genesis Butler levele kísérte, amelyet 15 ország újságjai vettek át. A levél felhívta a pápa figyelmét: nagy pazarlás, hogy az állatokat olyan gabonával etetik, amely emberi fogyasztásra is alkalmas.

(MTI, kiemelt kép: MTI/EPA/Rodrigo Sura)