79 éves bácsi terrorizálta a környéket

Több mint 120 autót és számos épületet rongált meg szilveszter óta, az emberekre esernyővel és sétapálcával támadt.

Vasárnap hívás érkezett az észak-spanyolországi Vigo rendőrkapitányságára, a bejelentés szerint két férfi verekedett össze az  Urzáiz utcában. A helyszínen a rendőrök egy vérző orrú férfit találtak, aki éppen egy öregembert próbált minden erejével megakadályozni az elmenekülésben. A fiatalabb férfi az autójához érve meglepetten látta, hogy ismeretlen bácsi éppen a karosszériát karcolgatja, illetve fogpiszkálókat dugdos a kocsi zárjába, minek eredményeképpen az működésképtelenné vált. Amikor kérdőre vonta a rongálót, a bácsi azonnal bepancsolt neki egyet, és összetörte a szemüvegét.

Ugyanazon a napon rendőrök egy másik bejelentést is kaptak egy utcai összecsapásról, mint utóbb kiderült, ugyanannak a 79 éves férfinak a részvételével. Akkor épp egy épület zárját rongálta meg, majd ugyanúgy összeverekedett a tulajdonossal.

A rendőrök a helyszínen kisvártatva felfedezték, hogy a közelben hat másik autót is hasonlóképpen helyben hagytak, a vandál nyugdíjas őrizetbe vétele után pedig fény derült a rekordgyanús statisztikáira is. Mint megállapították, a férfi több mint 120 autót és számos épületet rongált meg, 12 alkalommal érkezett bejelentés ellene vandalizmus miatt egyetlen hónap alatt, az ámokfutás ugyanis az év első napján kezdődött.

A helyi polgárőrség szerint a bácsi nem csupán rongálásaival dúlta fel a környék nyugalmát, emberekre is rátámadt mindenféle előzmény nélkül, két fő fegyvere az esernyője és a sétapálcája volt.

A nyugdíjas agresszort tavaly már alávetették egy pszichiátriai vizsgálatnak, miután nekiesett az egyik szomszédjának, de nem állapítottak meg nála mentális rendellenességet, így három nap után hazamehetett.

(El País)