Letelepedési kötvényesek lehetnek azok az orosz üzletemberek, akik több millió eurós adócsalási ügyben vannak nyakig Finnországban

Az oroszok elleni finn akcióban 17 helyszínen száznál is több rendőr és katona vett részt hajókkal, repülőgépekkel és drónokkal.

Szeptember 22. szombatra virradó éjjel a finn Nemzeti Nyomozó Iroda, repülési és hajózási tilalmat rendelt el az ország délnyugati részén, a Balti-tengeren található Turku szigetvilág környékén. A hivatalos rendőrségi tájékoztatás szerint

egy több millió eurós adócsalási ügy miatt indult nyomozásban tartottak házkutatásokat, és vettek őrizetbe három embert, bár közülük egyet még a hétvégén el is engedtek.

Az akcióban 17 helyszínen száznál is több rendőr és katona vett részt hajókkal, repülőgépekkel és drónokkal, a repülési és hajózási tilalmat pedig csak vasárnap dél körül oldották fel a térségben.

A nagyszabású akció célpontja egy Airiston Helmi nevű, orosz tulajdonban lévő finn vállalkozás, amit évek óta figyel a finn hadsereg és a Supo, a finn elhárítás.

És mint a 444 írja ennek a cégnek a vezetői Pavel Eduardovich Melnikov és Shamugiya Shota

a magyar letelepedési kötvényprogramban vehettek részt.

Abban a kötvényprogramban, amelyet Rogán Antal talált ki és indított útjára. És amelyről azt állítják kormányoldalon, hogy nem jutott ezen keresztül magyar tartózkodási engedélyhez nemzetbiztonsági kockázatot jelentő személy. Ehhez képest már kiderült, hogy a letelepedési programban jutott magyar papírokhoz mások mellett az orosz külföldi hírszerzés vezetőjének családja, illetve szintén a magyar kötvényprogramban szerzett letelepedési engedélyt Bassar al-Aszad szír diktátor egyik, emberi jogi jogsértésekkel is összefüggésbe hozott pénzembere, akiről idén nyár végén derült ki, hogy 2014-ben összesen négy munkanap alatt átment a magyar hatóságok biztonsági átvilágításán.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás