Orosz kém dolgozhatott évekig az amerikai nagykövetségen Moszkvában

Az orosz állampolgárságú nő szigorúan titkos anyagokhoz is hozzáférhetett.
Kapcsolódó cikkek

Tíz évig dolgozhatott egy feltételezett orosz kém az Amerikai Egyesült Államok moszkvai nagykövetségén – értesült a Guardian.

Az orosz állampolgárságú nőt az amerikai titkosszolgálat alkalmazta és hozzáférhetett a titkosszolgálat belső informatikai hálózatához és levelezőrendszeréhez, így lehetősége volt arra, hogy szigorúan titkos anyagokhoz is hozzáférjen, úgy mint az amerikai elnök és alelnök napirendjéhez.

A nő évekig dolgozott a titkosszolgálat, mielőtt 2016-ban egy rutinellenőrzés során fennakadt a rostán. A külügy két munkatársa a vizsgálat során megállapította, hogy a meg nem nevezett követségi dolgozó rendszeresen, engedély nélkül találkozott az orosz titkosszolgálat, az FSZB tagjaival.

A Guardian úgy tudja, hogy a külügy már 2017-ben riasztotta az amerikai kémelhárítást, de azok nem indítottak teljes körű nyomozást.

Inkább tavaly nyáron csendben elbocsátották a nőt, valószínűleg azért, hogy valahogy menteni próbálják a kínos helyzetet. Ez nem sokkal azelőtt történt, hogy Oroszország kitiltott 755 amerikai diplomatát az országból.

A lap forrása azt mondta, hogy mivel az amerikai titkosszolgálat nem indított vizsgálatot, nem tudni, hogy a nő mekkora kárt okozott és azt sem, hogy próbált-e kiszedni információkat más követségi dolgozókból. A titkosszolgálat megkeresésre nem tagadta, hogy valóban megtörtént az incidens, de igyekeztek csökkenteni a jelentőségét és tagadták, hogy nemzetbiztonsági információk kerültek volna rossz kezekbe.

Kiemelt kép: a moszkvai amerikai nagykövetség,  Europress/AFP PHOTO/Vasily MAXIMOV