Matolcsy nem bír leállni, megint Ausztria utoléréséről álmodozik

Számolni is nehéz, hányszor kellett volna már lekörözni az osztrákokat, ha eddig megvalósultak volna az ígéretek.

Nagy baj lehet Magyarországon, ha 180 pontba szedett javaslatcsomaggal lehet csak orvosolni – márpedig ekkora intézkedéscsomagot tett le az asztalra a Matolcsy György irányította Magyar Nemzeti Bank. Mit ad isten, pont ma tárgyalja a – Matolcsyval nem felhőtlen viszonyt ápoló – Varga Mihály,  pénzügyminiszter vezette Versenyképességi Tanács, hogyan lehetne lendületet adni a gazdaságnak.

Matolcsy nemhogy nem először igyekszik valami hangzatos, reformként csomagolt programmal kedveskedni Orbán Viktor kormányfőnek, hanem 2010 óta ez a sokadik, fogadkozásnak is felfogható intézkedéshalmaz, amelynek élére szeretne állni.

Előszeretettel emlegeti Matolcsy, hogy Ausztriát hogyan és mikor előzzük meg. Bő két éve azt hangoztatta a jegybankelnök az említett könyv bemutatóján, hogy Magyarország 2010 után ráállt a tartós gazdasági növekedési pályára, és hogy 25 év alatt elérhetjük Ausztriát.

Úgy fest, a szufla elfogyhatott, mert a mostani 180 javaslatot pont azzal indokolják, hogy a fejlett gazdaságokhoz való sikeres hosszú távú felzárkózáshoz a versenyképesség célzott javítására van szükség.

Idén márciusban már csak 2050-re tette Orbán Viktor jobbkeze, hogy Ausztria utolérése megtörténik.

A mostani anyagban elég tág időintervallumot mer csak megjelölni a Matolcsy-vezette jegybank. Ha semmit nem csinálna az ország vezetése, riogat az MNB, lényegében nem közelednénk, na de ha bevenné az ország lakossága a 180 összetevőből álló, a jegybankban összeírt, reformnak nevezett csodaszert, akkor tíz év múlva közel lehetünk az osztrák élet- és bérszínvonalhoz (annak 80 százalékára emelkedhet a mutató a mostani szűk 60 százalékról).

Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a Lámfalussy-konferencián a budapesti Marriott hotelben 2017. január 23-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd