2055-re tízmilliárd ember lesz a Földön

Hat év múlva India lesz már a legnépesebb ország. 2100-ra pedig csaknem annyi afrikai él majd a bolygón, mint ázsiai.

512,6 millió ember élt az EU-ban idén január 1-jén, 1,1 millióval többen, mint egy évvel korábban – tette közzé az uniós statisztikai hivatal. A természetes változás negatív volt, vagyis többen haltak meg, mint ahányan születtek (5,3 millió, illetve 5,1 millió), de a bevándorlás ezt a természetes fogyást bőven ellensúlyozta.

Az ENSZ pedig az egész Földre nézve készített egy előrejelzést, amely szerint várhatóan csaknem tízmilliárd ember él majd a bolygón 2055-ben. A világ népessége már mostanra meghaladta a 7,6 milliárdot – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Azt is írták, hogy ugyanakkor mérséklődött a népességnövekedés üteme.

Az ENSZ 1989-ben nyilvánította népesedési világnappá július 11-ét, mivel a Föld népessége két évvel korábban ezen a napon érte el az 5 milliárdot.

Az ENSZ közepes szintű termékenységgel számoló prognózisa szerint 2100-ra a Föld lakóinak száma a jelenlegi másfélszeresére, mintegy 11,2 milliárdra növekszik.

A KSH a népesedési világnaphoz kapcsolódóan kiadványt jelentetett meg, a közleményben ebből több fontosabb adatot ismertettek. Egyebek mellett azt írták az MTI szerint, hogy az 1980-as évek vége óta a népesség növekedésének üteme mérséklődött, így 2050-ben várhatóan már csak 50 millióval, az évszázad végén pedig kevesebb mint 10 millióval leszünk többen évente a Földön.