Egy amerikai bíró szerint sem szakíthatók szét a határt illegálisan átlépő bevándorlócsaládok

Az öt év alatti gyerekeket 14 napon vissza kell engedni szüleikhez.

Egy amerikai szövetségi bíró olyan ítéletet hozott kedden, miszerint nem szakíthatók szét az amerikai határt illegálisan átlépő és a hatóságok által elfogott bevándorlócsaládok, és a már szétszakítva őrizetbe vetteket 30 napon belül újra egyesíteni kell.

Dana Sabraw-nak, a kaliforniai San Diego kerületi bírájának ez egy előzetes rendelkezése az ACLU polgári szabadságjogi civilszervezet keresetére az illegális migránscsaládok szétszakítása ellen.

Szijjártóék is megpróbálják hazahozni a magyar kisfiút, akit Amerikában szakítottak el a szüleitől
Szüleivel kapták el a kanadai-amerikai határon, Trump zéró toleranciája miatt nem lehet velük.

A bíró indoklásában azt írta, hogy az illegális bevándorlócsaládok szétszakításával a szövetségi kormány a maga intézkedései által kiváltott kaotikus helyzetet akarja megoldani, de ez a megoldás nem felel meg a megfontolt és rendszerszemléletű kormányzás követelményének, amelyet pedig előír az alkotmány.

Sabraw elrendelte, hogy az öt év alatti gyerekeket 14, az idősebbeket pedig 30 napon belül vissza kell engedni szüleik mellé.

A kormány fellebbezhet a döntés ellen, különben nagyon gyorsan intézkednie kell az ítélet végrehajtása érdekében.

Az ACLU egy olyan anya és hatéves lánya nevében nyújtotta be a keresetet, aki a vallási üldöztetés elől menekült el a Kongói Demokratikus Köztársaságból, és tavaly novemberben érkezett az Egyesült Államokba, valamint kért ott menedékjogot.  Noha a szóban forgó anya és lány már március újra együtt van, az ACLU más szétszakított migránscsaládok mint pertársaság nevében is nyújtotta be a keresetet.

Donald Trump amerikai elnök egy múlt heti rendeletében véget vetett annak a gyakorlatnak, hogy a hatóságok szétszakítják az illegális migránscsaládokat, viszont már mintegy kétezer gyereket korábban elszakítottak szüleitől.

Az ACLU hétfőn megállapította, hogy a rendelet jogi kiskapukat rejt, ezért bírósági beadványban kérte annak kötelezővé tételét, hogy a szétszakított családokat 30 napon belül újra egyesítsék, kivéve, ha a szülők alkalmatlanok gyerekük ellátására, vagy ha csak felnőttek fogva tartására alkalmas intézetben vannak elhelyezve.

A kormány kérte az ACLU-t még keresete beadása előtt, hogy álljon el ettől a szándékától, mert az elnök rendelete “jobbára” orvosolja a problémát, valamint kérte a bírót, hogy utasítsa el a beadványt, Sabraw azonban nem tett eleget ennek.

Közben 17 szövetségi állam pert indított a Trump-kormány ellen az illegális migránscsaládok szétszakítása miatt.

(MTI)

Kiemelt kép: Europress/AFP PHOTO/US CUSTOMS AND BORDER PROTECTION/HANDOUT