Hová megy nyaralni? Mutatjuk, mennyit bukik a pocsék forint miatt

Gyenge a forint és kilőttek az üzemanyagárak, ezt a nyaralók keményen megérzik.
Kapcsolódó cikkek

A külföldi pihenés egyértelműen drágább lett részben a forint gyengülése, részben pedig az üzemanyagárak emelkedése miatt — ezt vizsgálta meg cikkében a Portfolio.

Az utóbbi hetekben folyamatosan gyengül a magyar fizetőeszköz, az euróval szemben például egy év alatt 4,3 százalékos volt az esés, a tengerpartok közül például egy olasz, görög vagy spanyol nyaralásnál jelenhet meg ez extra költségként.Bár az infláció Olaszországban és Görögországban is alacsony, az üzemanyagárak náluk is jelentősen kilőttek. Mindkét országban drágább az élet, mint nálunk, a portál szerint például egy korsó sört egyik helyszínen sem úszunk meg 1000 forint alatt, ami a hazai ár duplája.

Horvátország lassan luxus

Ennél is rosszabbul járhatnak azok, akik Horvátországba készülnek. A forint a horvát kunához képest már 5,3 százalékkal gyengült tavaly nyárhoz képest, így korábban soha nem látott árfolyammal kell szembesülni a pénzváltóknál a lap szerint. Ennek oka, hogy a horvátok az utóbbi hónapokban elköteleződtek az euró bevezetése mellett, ami jótékony hatással van a kunára is — írják. A horvát nyaralást nem csak a kuna erősödése drágította meg, emelkedett például az autópályadíj is idén tavasszal, és az üzemanyagok ára is magasabb lett.

Bulgáriában a leva árfolyama az euróhoz van kötve, tehát az ottani nyaralással sem járunk sokkal jobban: a leva is 4,85 százalékkal erősödött a forinthoz képest tavaly nyárral összevetve.

A lap szerint a nyaralás drágulásának nyertese lehetne Bulgária és Montenegró, melyeket az elmúlt években kezdtek felfedezni a magyar turisták is. Közülük Bulgáriában is drágul az élet, de magyar szemmel továbbra is kifejezetten olcsónak mondható.

A Portfolio szerint összességében a külföldi nyaralás szinte minden fontosabb célországban 10-20 százalékkal drágább lehet idén, mint egy évvel ezelőtt. A helyzet nyertese lehetne akár a Balaton is, de itt sokan áremelkedéstől tartanak, elsősorban a bérrobbanás miatt.