Elfogták a megbízót, aki 30 ezer dollárt ígért az orosz újságíró megöléséért

Sikeresnek bizonyult a különleges művelet.

Mégis életben van Arkagyij Babcsenko, akiről tegnap óta mindenki azt hitte, hogy agyonlőtték az otthonában. Ez azt követően derült ki, hogy megjelent azon a sajtótájékoztatón, amit a gyilkossági ügyében tartottak szerdán délután.

A sajtóeseményen Vaszil Hricak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője elárulta, az orosz titkosszolgálatok egy ukrán állampolgárt bíztak meg a gyilkosság megszervezésével.

Az ukrán állampolgár nevét nem hozta nyilvánosságra, csak annyit, hogy családneve H. betűvel kezdődik.

Az illető a gyilkosság végrehajtásával egy ismerősét bízta meg, aki a Donyec-medencében szolgált az ukrán fegyveres erőknél, s akinek ezért 30 ezer dollárt ígért, ebből 15 ezret előlegként átadott.

A veterán viszont együttműködött az ukrán titkosszolgálatokkal. A megbízót – miután megkapta az információt az újságíró állítólagos megöléséről – a hatóságok őrizetbe vették.

„Egy ország elveszti az eszét, és én vagyok a célpont”
Az újságíró, akit halottnak hitt a világ, mindkét csecsen háborúban harcolt, de a teljes orosz propagandagépezetet ráállították, mert bírálta az ukrajnai és szíriai beavatkozást. Megrendezték a halálát, hogy elkapják azokat, akik meg akarják ölni.

Orosz reakció

Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlament felsőháza külügyi bizottságának elnöke a bejelentést követően azt mondta, az ukrán biztonsági szolgálatok provokációjának célja Arkagyij Babcsenko orosz állampolgárságú újságíró állítólagos megölésével hasonló ahhoz, amit a brit hatóságok akartak elérni Oroszország megvádolásával Szergej Szkripal orosz-brit kettős ügynök és lánya megmérgezésével.

Még előttünk áll, hogy kiderítsük a részleteket, de a cselekedetek megfigyelhető logikája ugyanaz (mint Szkripálék ügyében), mindenáron le akarják járatni Oroszországot

– válaszolt Koszacsov a TASZSZ orosz hírügynökség megkeresésére.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Sergei Supinsky