Iráni parlamenti elnök: Trump szellemi képességei miatt nem alkalmas a tisztségére

Ali Laridzsáni szerint nyilvánvaló, hogy Trump csak az erőszak nyelvén ért.
Kapcsolódó cikkek

Szellemi képességei nem teszik alkalmassá Donald Trump amerikai elnököt arra, hogy ellássa a tisztségét

– jelentette ki szerdán Ali Laridzsáni, az iráni parlament elnöke.

Megnyilvánulása a leginkább személyeskedő a teheráni bírálatok közül, amelyek azután hangzottak el, hogy az amerikai elnök bejelentette az Egyesült Államok kilépését az iráni atomprogramról szóló 2015-ös egyezményből.

Laridzsáni azt is hangoztatta, az ország atomenergetikai hivatalának készen kell állnia mindenfajta nukleáris tevékenység felújítására. Szerinte az Egyesült Államok kilépése az egyezményből csupán egy diplomáciai mutatvány része, és ebben a helyzetben Irán nem köteles a szerződés tiszteletben tartására. Az amerikai döntés veszélyezteti a békét és a biztonságot – mondta a parlamenti elnök, és hozzátette, nem biztos abban, hogy a szerződés európai aláírói betartják ígéreteiket.

Nyilvánvaló, hogy Trump csak az erőszak nyelvén ért

– jelentette ki.

Mohammed Bakeri iráni vezérkari főnök, akit az IRNA hivatalos hírügynökség idézett azt mondta, Iránnak nem kellett volna aláírnia a megállapodást.

Az iráni Tasnim hírügynökség beszámolt arról, hogy az amerikai bejelentést követően szerdán a teheráni parlamentben amerikai papírzászlót és az atomalkuról szóló egyezmény fénymásolatát égették el a törvényhozási pulpitusnál az ülés kezdetekor, halált kiáltva az Egyesült Államokra. Amerikai zászlóégetés az 1979-es iráni forradalom óta szokás az országban, a törvényhozásban is gyakran előfordult.

Az Irán-szerte megtartott tüntetések is kifejezik azt a haragot, amit Trump előző napi döntése kiváltott. Az iráni sajtó egyöntetűen elítélte az amerikai lépést, ugyanakkor a reformista lapok még így is az egyezmény működőképességében reménykedtek, a konzervatívok sokkal keményebb fellépést sürgettek Washingtonnal szemben.

Az Etamad című reformer napilap idézte Haszan Róháni elnök Twitter-üzenetét.

Megszabadultunk valaki rossztól, aki nem tartja tiszteletben kötelezettségeit. Az iráni atomalku érvényben marad, ha Irán érdekeit az öt (a szerződést garantáló megmaradt) állam szavatolja. Irán sokkal egységesebb, mint bármikor, ahhoz, hogy semlegesítse a törvénytelen amerikai szankciókat

– írta Róháni.

Az Aftab című reformpárti lap üdvözölte azt, hogy Teherán az európaiakra, Kínára és Oroszországra támaszkodva szegül szembe Trumppal. A szélsőségesen konzervatív Kajhan napilap azt írta:

Trump szétszaggatta az atomalkut, ideje lenne nekünk is ezt tenni.

A Forradalmi Gárdához közeli Dzsavan kijelentette, hogy Irán egységes lesz és ellenáll.

Itt az ideje egységet teremteni, nem hibáztatni másokat. A kialakult helyzet alkalmat ad arra, hogy megújítsuk Iránt. A jelszavunk, hogy halál Amerikára, nemcsak jelszó, az Egyesült Államok számunkra gyakorlatilag halott

– írta az újság.

(MTI, kiemelt kép: Europress / Fatemeh Bahrami / Anadolu Agency)