Fegyveres támadás egy franciaországi szupermarketben

A támadásnak három halottja és két sebesültje van, a túszejtőt lelőtték.

Túszokat ejtett és rendőrökre tüzelt egy fegyveres támadó egy dél-franciaországi kisvárosban, nem messze Carcassone-tól írja az Independent.

A francia belügyminisztérium pénteken Twitter-oldalán közölte, hogy a biztonsági erők műveletet hajtanak végre Trebes városában egy szupermarketben. Több száz rendőr érkezett a helyszínre, a területet lezárták, a levegőben helikopterek köröznek.

Édouard Philippe miniszterelnök arról beszélt, hogy komoly esettel állnak szemben, majd nem sokkal később bejelentette, terrortámadás történt.

A Le Figaro egy rendőrfőnöktől azt az információt kapta, hogy egy vagy két embert halálos lövés érhetett az üzletben, de a mentők nem tudnak hozzájuk bejutni. A város polgármestere szerint ketten haltak meg a támadásban, egyikük a bolt hentese. A másik állítólag egy vásárló volt. Rajtuk kívül legalább egy ember – egy nő – megsérült.

A BBC azt írja, a rendőrök lelőtték a merénylőt.

Emmanuel Macron Angela Merkel német kancellárral tartott közös brüsszeli sajtótájékoztatóján támogatásáról biztosította a Carcassonne melletti Trebes település szupermarketjében elkövetett túszejtés áldozatait.

A BVM francia hírtelevízió úgy tudja, hogy a támadásnak három halottja és két sebesültje van.

A párizsi ügyészség bejelentette, hogy a terrorellenes hivatalt vezető ügyész személyesen utazik Dél-Franciaországba a szupermarketben történtek feltárására. A nyomozáshoz közel álló, nevének elhallgatását kérő forrás a Reuters hírügynökségnek megerősítette, hogy egy 45 éves alezredes felajánlotta, hogy helyet cserél az egyik tússzal.

Fegyveres támadás Franciaországban: megszólalt egy túsz
Hallotta, mit ordít a férfi, de nem látta őt.

A politikus hozzátette, mostanra egy rendőr és az elkövető tartózkodik csak az épületben, a túszokat – akik körülbelül húszan lehettek – kiszabadították. A helyzet ezzel együtt még nem stabilizálódott. Arra számítanak, hogy további áldozatokat találnak majd.

A BBC egy nyomozóra hivatkozva írja azt, hogy a támadó az Iszlám Állam harcosának vallja magát. Állítólag azt kiabálta: „ezt bosszúból Szíriáért”.

Egy szemtanú szerint az elkövetőnél kés, fegyver és gránátok is vannak.

Nem sokkal korábban egy rendőrt meglőttek, amint kollégáival kocogott Carcassonne-ban, 15 percnyi autóútra a túszejtés helyszínétől. Az ő állapota stabil. Egyelőre nem tisztázott, hogy a két esetnek van-e köze egymáshoz.

2015 januárjában egy dzsihadista négy embert ölt meg egy párizsi bevásárlóközpontban.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Benoit Durand/Hans Lucas