A világ legélhetőbb városában rettegett Lázár

Hatalmas port kavart és elég nagy ívet futott be egy nap alatt Lázár János videója, amit Bécsben forgatott arról, mi történt a város egyik kerületével

Hatalmas port kavart és elég nagy ívet futott be egy nap alatt Lázár János videója, amit Bécsben forgatott arról, mi történt a város egyik kerületével, mióta a bevándorlók költöztek oda. A felvétel szerda délelőtt eltűnt a miniszter Facebook-oldaláról, Lázár pedig szerda délután már arról beszélt, hogy a Facebookon cenzúra van.

A videó természetesen az osztrákoknál is kiverte a biztosítékot, Renate Brauner, Bécs nemzetközi ügyekért felelős városi tanácsnoka például azt mondta:

csodálkozunk és megdöbbentőnek tartjuk, hogy egy politikus egy szomszédos országának fővárosát így becsmérli.

Brauner megjegyezte:

Személy szerint csak azt kívánhatom a magyar városoknak, hogy olyanok legyenek, mint Bécs – a világon a legjobb életminőséggel rendelkező város.

Bécs korábbi alpolgármesterének igaza volt, hiszen a városra koránt sem a félelem és rettegés a jellemző, épp ellenkezőleg: tavaly augusztusban az Economist Intelligence Unit (EIU) listájának második helyét szerezte meg, így egy hajszállal lemaradva az osztrák főváros a világ második legélhetőbb városa lett.

Van azonban olyan lista is, aminek éléről letaszíthatatlan Bécs, ugyanis a neves nemzetközi tanácsadó vállalat, a Mercer tavaly nyolcadik alkalommal választotta az osztrák fővárost a világ legélhetőbb városává.

Budapest a 78. ezen a listán.

A 444 pedig arról ír, hogy Lázár tavaly júliusban még arról beszélt, hogy „Ausztriát magunk elé engedtük, amikor a 15. helyen végeztünk a világ legbiztonságosabb országainak listáján”. Ezen a listán Ausztria a negyedik lett.

Ekkor azt mondta,

163 vizsgált országból Magyarország a 15. lett, ami a biztonságot illeti. Magyarország a vizsgált országok listáját megnézve a világ egyik legbiztonságosabb országának számít már most is. A világ országai közül a 15. legbiztonságosabb ország, jóval megelőzve például Franciaországot, az Egyesült Királyságot, Szlovákiát vagy éppen Lengyelországot, és magunk elé engedve Ausztriát, illetve Csehországot.