Meghalt Billy Graham, a legendás prédikátor

Több elnök tanácsadója volt, Magyarországon is járt.

99 éves korában meghalt Billy Graham, amerikai evangélista, aki millióknak hirdette az igét stadionokban és több amerikai elnök is hozzá fordult tanácsért. A New York Times nekrológjában azt írja, hogy ő volt az Amerikai Egyesült Államok legismertebb prédikátora, aki nem csak az USA-n belül, de világszerte is befolyásos személlyé vált. Ez jórészt annak is köszönhető, hogy nagyon tudatosan használta a televíziót és a rádiót is.

Graham egy észak-karolinai farmer fiaként született, élete során 30 könyvet írt, és elérte, hogy az evangéliumi keresztény prédikátorok „felemelkedjenek az amerikai kisvárosok fűrészporral felszórt padlójáról a világ legnagyobb városainak színpadára”. 1995-ben, Puerto Ricóban a szentbeszédét 48 nyelvre fordították szimultán és a műholdak segítségével 185 országban lehetett nézni.

Számos amerikai elnök tanácsadója volt, Dwight Eisenhowertől George W. Bushig, 1983-ban Ronald Reagantől megkapta az amerikai civileknek járó legnagyobb kitüntetést. 2007-ben, amikor Charlotte-ban megnyílt a Graham tiszteletére alapított múzeum és könyvtár, az ünnepségen részt vett George H. W. Bush, Jimmy Carter és Bill Clinton is.

1955-ben találkozott II. Erzsébet angol királynővel is, erről a Crown című sorozatban is megemlékeztek, bár a Washington Post szerint erősen eltúlozták a találkozás királynőre gyakorolt hatását.

Billy Graham világjáró körútjai során Magyarországra is eljutott. Egy, a Youtube-on található felvétel szerint 1977. szeptember 4-én Tahiban tartotta első, úgynevezett nyilvános szolgálatát a keleti-blokkban. A baptist.hu szerint annak ellenére, hogy nem kapott nagy nyilvánosságot a látogatás, tízezer ember gyűlt össze, hogy meghallgassa Grahamet.

Másodszorra 1989-ben látogatott el Budapestre, akkor a Népstadionban tartott előadást teltház előtt, továbbá találkozott Szűrös Mátyással, az Országgyűlés akkori elnökével és Paskai László bíborossal is.

(Guardian, BBC)

Kiemelt kép: Billy Graham 1990-ben, Hongkongban; Europress/AFP PHOTO / TOMMY CHENG