Újságírókat figyel meg a német hírszerzés, azok perre mennek

Megfigyelték eddig is a külföldön dolgozó újságírókat, de most már törvény alapján tehetik ezt. A német Ab-hoz fordulnak ezért.
Kapcsolódó cikkek

Nagy botrány van a német újságírók között egy törvénnyel kapcsolatban, ami megengedné a német hírszerzésnek (BND), hogy megfigyeljen német állampolgárokat külföldön, ha azt Németország politikai érdekei megkívánják. Minderről a Riporterek Határok Nélkül szervezet német fiókja tartott sajtótájékoztatót kedden.

Mindez azért is aggasztó, mert a Spiegel egy éve közölt oknyomozása szerint 1999 óta mintegy 50 újságírói és szerkesztőségi telefon- és faxszám forgalmát figyelte meg a titkosszolgálat Afganisztánban, Pakisztánban és Nigériában. Ez érintette a BBC, a New York Times és a Reuters munkatársait is. Most attól félnek, hogy a forrásokat, nyilatkozókat, szivárogtatókat elriasztja majd a tudat, hogy lehallgathatják őket. Több jogvédő és újságíró szervezet összefogott és tudni akarja:

Ezen kívül a szervezetek, jogvédők a karlsruhe-i központú Szövetségi Alkotmánybírósághoz is fordulnak a törvény megsemmisítését kérve egy alkotmányjogi panasszal.

(Kiemelt kép: AFP PHOTO / RADEK MICA)