A Földbe csapódik egy kínai űrállomás 2018 elején

Nem valószínű, hogy bárkiben vagy bármiben kárt tesz, de nem tanácsos fogdosni a darabjait.
Kapcsolódó cikkek

Várhatóan március közepén a Földbe csapódik egy nyolctonnás kínai űrállomás. A kínai űrhivatal 2016-ban jelentette be, hogy elveszítették a kapcsolatot a Tiangong-1-gyel, amely 2017 vége és 2018 közepe között zuhanhat le. A kutatóknak annyit sikerült megállapítani, hogy az űreszköz valahol az északi, illetve déli 43. szélességi fok között csapódhat be. Nagy eséllyel óceánba fog zuhanni, de nem zárható ki, hogy egyes darabjai lakott területen érjenek földet.

A kaliforniai Aerospace Corporation szerint rendkívül valószínűtlen, hogy a lezuhanó darabok emberre essenek, vagy kárt tegyenek valamiben, de arra figyelmeztetnek, hogy a törmelék erősen mérgező és maró hidrazint tartalmazhat, ezért mindenkit arra figyelmeztetnek, hogy ha találkoznak az űrállomás darabjaival, ne nyúljanak hozzá, és ne lélegezzék be a kibocsátott gőzöket.

2001-ben a Mir űrállomás darabjai zuhantak a Csendes-óceánba. Az orosz űreszköz jóval nagyobb, 120 tonnás volt, de a kínaival szemben irányítottan lépett be a légkörbe.

A történelemben eddig csak egy oklahomai nőről tudni, hogy űrből származó törmelék találta el. Lottie Williams 1997-ben egy parkban sétált, amikor a vállát megütötte egy 15 centis fémdarab. A NASA később megerősítette, hogy az eset helye és ideje megegyezik egy Delta hordozórakéta második fokozatának légkörbe való visszatérésével. A rakéta roncsainak nagy része több száz mérfölddel arrébb, Texasban ért földet. (Quartz, Fox News)