Háromezer emberi csontdarabot találtak Mexikóban

Az elmúlt tíz évben több mint 100 ezer ember halt meg a szervezett bűnözés miatt.

Mintegy háromezer emberi csontdarabot találtak a hétvégén az észak-mexikói Coahuila tartományban, ahol emberéletek ezreinek kioltásáért felelős a szervezett bűnözés – közölték kedden a mexikói hatóságok, hozzátéve, hogy az áldozatok azonosítása érdekében DNS-vizsgálatnak vetik alá a maradványokat. Az államügyészek egy génlaboratóriumba küldik a csontokat annak kiderítése érdekében, hogy eltűntként számon tartott személyek maradványai kerültek-e elő.

A Coahuila területéről eltűnt hozzátartozóik felkutatására szerveződött VIDA csoport egy mezőn találta meg szombaton a csonttöredékeket egy füles alapján. A terület ügyészek, szakértők és katonák kíséretében végzett átfésülése során egy fémhordót, töltényhüvelyeket, két gombot és egy övcsatot is találtak.

A VIDA szóvivője, Silvia Ortiz szerint a korábbi hasonló felfedezések alapján elmondható, hogy a testeket először feldarabolták, órákon át égették őket, majd a csontokat lapáttal széttördelték. Hozzátette, hogy az államügyészek egyelőre nem tudták megállapítani, hány ember maradványait találták meg.

A mexikói kormány adatai szerint csaknem 18 600 ember tűnt el az országban 2012 decembere, Enrique Pena Nieto jelenlegi elnök hivatalba lépése óta. A bandák által elkövetett erőszakos cselekmények több mint 100 ezer emberéletet követeltek Mexikóban az elmúlt tíz évben. 

A hatóságok gyakran képtelenek azonosítani a tömegsírokban megtalált holttesteket. Az elnök novemberben rendelkezett az eltűnt személyek felkutatásáról, első körben mintegy 469 millió pezóval (6,6 milliárd forint) támogatva a keresési munkálatokat.

Kiemelt kép: eltűnt mexikói fiatalok fotói; Europress/AFP PHOTO/ALFREDO ESTRELLA