Kéregető román asszonyt utasítottak ki Dániából

Egy 63 éves román állampolgárságú nőt utasítottak ki Dániából, mert Koppenhága Nørrebro kerületében koldult.
Kapcsolódó cikkek

Egy 63 éves román állampolgárságú nőt utasítottak ki Dániából, mert Koppenhága Nørrebro kerületében koldult – írja a Local helyi kiadása. Az asszonynak még 20 napot fogházban is el kell töltenie. Ő az első áldozata a koldusellenes jogszabálynak, amit júliusban fogadtak el.

A szigorú törvény előtt is akadt azért hasonló eset, novemberben egy szlovák nőt ítéltek kéregetésért 40 nap elzárásra, majd kidobták a skandináv országból. Márpedig egy EU-tag országból kitenni egy EU-állampolgárt nem egyszerű, bizonyítani kell, hogy veszélyt jelent a közrendre.

Marlene Beynon ügyész szerint márpedig a nő folytatólagosan és szisztematikusan zaklatta a járókelőket a nørrebrói állomásnál. Mindenkivel igyekezett szemkontaktust teremteni, zavarta az embereket. A nő saját védelmében azt mondta a bíróságon, hogy 15 éve koldul Koppenhágában, hogy otthon maradt 7 gyerekét támogassa. A Politiken szerint azt mondta, a gyerekek a szemétből esznek, akkora a nyomor.

A nőt korábban már kétszer elfogták kéregetés miatt, a bíróság szerint ez is szerepet játszott a szigorú ítéletben. A deportálás után hat évig nem léphet majd be Dánia területére. Rajta kívül egyébként további három embert is bűnösnek találtak az új jogszabály értelmében kedden.

Kiemelt képünk illusztráció: Getty Images/David Silverman