Megismétlődhet az azeri baltás gyilkos botránya

Politikailag motivált eljárás, kínzás és halálbüntetés fenyegetheti Jerzan Kadesovot, ha Magyarország eleget tesz a kazahok kiadatási kérelmének.
Kapcsolódó cikkek

Az azeri baltás gyilkos botrányához hasonló ügybe keveredhet a magyar kormány, ha kiadja Kazahsztánnak a nálunk raboskodó Jerzan Kadesovotírja az Index.

Emlékezetes: 2012-ben az Orbán-kormány átadta Azerbajdzsánnak Ramil Safarovot, akit itthon életfogytiglanra ítéltek, mert 2004-ben álmában, baltával meggyilkolta örmény katonatársát egy budapesti NATO katonai kurzuson. Hazájában Safarovot azonnal szabadon engedték és nemzeti hősként ünnepelték, előléptették és kiutalták neki nyolcévi elmaradt zsoldját.

Orbán személyesen tárgyalta le Safarov kiadatását
Egy éven át folytattak titkos tárgyalásokat, a magyarokkal végül Orbán Viktor nyári azerbajdzsáni látogatásán állapodtak meg.

A mostani történet 2009-ig nyúlik vissza, amikor a Kazahsztánt 1984 óta irányító diktátor, Nurszultan Nazarbajev hajtóvadászatot indított politikai ellenfele, Muhtar Abljazov és az ő munkatársai ellen. A vád szerint a BTA nevű bankot vezető Abljazov ötmilliárd dollárt sikkasztott el.

A banki vezetők a világ különböző országaiba menekültek, a kazahok az Interpol segítségével letartóztattatták őket. Ugyanakkor az érintett országok, köztük Franciaország, Anglia és Spanyolország nem adta ki a Kazahsztán által kért embereket, részben azért, mert a vádak politikailag motiváltak voltak, részben pedig attól tartva, hogy Kazahsztán nem tartja tiszteletben jogaikat, és nem biztosít a számukra független tárgyalást.

Jerzan Kadesov a bank hitelezési osztályát vezette. 2010-ben Ukrajnába menekült, 2012-ben pedig attól tartva, hogy az oroszbarát Viktor Janukovics átadja Kazahsztánnak, Magyarországra jött. Az Interpol-körözés miatt tavaly letartóztatták a magyar hatóságok.

Az üggyel az Open Dialogue Foundation nevű emberi jogi szervezet foglalkozik. Ők azt állítják: a magyar állam nem járult hozzá, hogy a Kadesov védelmével megbízott szervezetek végezzék munkájukat, azt viszont hagyták, hogy a kazah állam képviselői személyesen gyakoroljanak nyomást rá a fogdában. A kazah diplomaták látogatása után Kadesov bűnösnek vallotta magát, és ő kérte a magyar hatóságoktól, hogy toloncolják vissza hazájába. Az Open Dialogue Foundation szerint a férfit a magyar fél tudtával és segítségével megfélemlítették.

A kazahok által kért kiadatást eddig egyetlen ország sem azért tagadta meg, mert a vádlottak maguk feddhetetlenek volnának, hanem azért, mert attól tartottak, hogy nem elfogulatlan bírói testületek döntenének ügyükben, sőt, kínzás vagy halál fenyegetné őket hazájukban. Ilyen esetben pedig nemzetközi egyezmények tiltják a kiadatást. A kérdés most az, hogy Magyarország áthágja-e ezeket, hogy egy gazdag diktatúrának kedvezzen.