Több mint 2 ezer alkalommal erőszakolták meg azt a transznemű nőt, akit a bíróság egy férfi börtönbe küldött

"Az erőszak olyan rossz volt, hogy inkább a halált választottam volna, mint a börtönt."
Kapcsolódó cikkek

Világszerte rengeteg transznemű válik szexuális erőszak áldozatává. Különösen igaz ez, amikor a törvénnyel szembekerülő transz nők olyan börtönbe kerülnek, ahol csak férfiak töltik a büntetésüket.

Valami hasonló történt Mary-vel (nem ez az igazi neve) is, aki még a 90-es évek elején lopott el egy autót és került négy egész évre egy büntetés végrehajtási intézménybe. A transzenmű nő még csak órák óta volt az ausztráliai Queenslandben található börtönben, de már el kellett szenvendnie az első zaklatást. A szexuális erőszak és a kihasználás aztán mindennapos lett, a nőnek pedig hosszú éveken keresztül kellett ebben a pokolban élnie.

Az erőszak olyan rossz volt, hogy inkább a halált választottam volna, mint a börtönt.

Mondja Mary, aki a helyi news.com.au oldalnak beszélt a bent töltött évek borzalmairól. A nő szerint a legszörnyűbb a fenyegetés és a győzködés volt, amely után aztán mindig megerőszakolták. Mary szerint sokan próbáltak úgy tenni, mintha a szex közös megegyezés után történt volna.

Mary a mai napig nem érti, hogy miután elismerte a tettét és a bíróság előtt nőnek vallotta magát, miért került mégis egy olyan intézményben, ahol csak férfiak voltak. Ha csak az nem volt a cél, hogy minél többet szenvedjen.

A nő beszámolója szerint az őrök már rögtön az elején megalázták azzal, hogy levetkőztették egy rutin csekkolásra. A börtönben aztán gyorsan terjedt a hír, hogy egy transznemű nő került a foglyok közé. Felmerül a kérdés, hogy az intézmény miért nem volt képes megvédeni az egyik fogvatartottat a mindennapos kínzástól, megaláztatástól. A válasz erre lehetne az, hogy a börtönnek vagy nem volt kialakult rendszere a hasonló esetek megoldására, de valószínűbb, hogy a vezetésnek esze ágában sem volt megvédeni egy transzneműt.

Mary helyzete aztán az idő múlásával, egyre rosszabb lett, mivel a börtönben megtagadták tőle, hogy a hormonkészítményeit szedje, amelyek addig megakadályozták az arcszőrzete növekedését. A nő saját bevallása szerint szörnyű érzés volt, hogy a mindennapi megaláztatás mellett még azzal is meg kellett küzdenie, hogy tükörbe nézzen.

Olyan volt, mintha elvették volna minden identitásomat, mintha nem is én lettem volna.

Mary próbálta kiharcolni, hogy legalább a gyógyszereit hadd szedje, de az intézmény vezetésétől nem kapott engedélyt a tabletták beszerzésére. A beszámolók szerint a nő három alkalommal próbált meg megszökni, de minden alkalommal elkapták. Mary elmondta, hogy ezeknél a kísérleteknél nem szökni próbált, hanem az erőszak elől próbált meg elmenekülni.

Mary talált egy sorstársat is, egy szintén transznemű fogvatartottat, akit miután szabadon engedtek elkövetett egy kihágást, de még a börtön előtt felakasztotta magát, hogy ne kelljen visszakerülnie.

A poklot megjárt nőnek a szabadulás óta nem volt kapcsolata, állítása szerint soha többet nem tud megbízni a férfiakban. A Telegraph riportja szerint a transznemű bűnelkövetőkre vonatkozó törvények rendkívül logikátlanul vannak megírva. A hatályos jogszabályok szerint ugyanis egy műtéti úton férfiből nővé operált elítéltet egy női börtönbe kell elhelyezni, de az olyan transzneműekre, mint Mary teljesen más szabályozás vonatkozik.

Forrás