A britek megint jól kiszúrtak magukkal ezzel a választással

Egyhuzamban a második brit miniszterelnök szúrhatja el a választást. Hogy lehet két hét alatt 20 százalékpontos előnyt leküzdeni?
Kapcsolódó cikkek

Ha brit konzervatív párt lennék, nem nagyon kísérleteznék politikai rizikóvállalással. Legutóbb sem igazán sikerült. David Cameronnak például esze ágában sem volt kilépni az Európai Unióból. A Brexit-népszavazás választási trükk volt, Cameron akkor dobta be az ötletet, amikor meg akarta nyugtatni a párttársait, akik egyre EU-ellenesebbek lettek.

Végül Cameronnak nem kellett a népszavazás ahhoz, hogy a toryk magabiztos győzelmet szerezzenek a választásokon. Hogy aztán ezt a győzelmet Cameron szépen el is dobja, amikor a Brexit-népszavazás másnapján lemondott a miniszterelnökségről.

A helyét Theresa May vette át, aki úgy tűnik, szintén lábon lőheti magát.

May április közepén jelentette be, hogy előrehozott választásokat tartanak Nagy-Britanniában. A cél egyértelmű volt: minél magabiztosabb konzervatív győzelmet szerezni.

És erre meg is volt minden esély. A toryk és a Munkáspárt között történelmi különbség volt. Előbbi látszólag rendezte sorait a Brexit után, utóbbi pedig darabokban hevert, egy párton belül kifejezetten népszerűtlen elnökkel, akit viszont egy hatalmas és lendületes baloldali mozgalom, a Momentum juttatott a vezetéshez.

Ha most nem tartunk parlamenti választásokat, folytatódna (az ellenzék) e politikai játszadozása (…) A Westminster megosztottsága veszélyezteti azt a képességünket, hogy sikert kovácsoljunk a Brexitből.

– mondta akkor May. És tényleg van abban valami, hogy a jelenleginél stabilabb kormánytöbbséggel sokkal határozottabb megállapodásokat lehetne kötni Brüsszellel a kilépésről. Maynek a felhatalmazás is kellett ahhoz, hogy egyáltalán tárgyalhasson erről. És abban a pillanatban, amikor ő meghirdette az előrehozott választást, még tökéletes alkalomnak is tűnt ahhoz, hogy minden eddiginél nagyobb kormánytöbbséget szerezzenek.

Azokban a napokban a Munkáspárt számára legnegatívabb felmérés szerint 21 százalékpont volt a toryk előnye, a legpozitívabb szerint 11. A Liberális Demokratáknak és a Ukipnek pedig csak 12-10 százalékos támogatottság jutott.

Na, a választás négy nap múlva lesz, az előny pedig már sehol nincs.

A Yougov múlt heti egyik felmérése szerint konkrétan senki nem szerez majd többséget a választásokon. May abban bízott, hogy a hatalmas tory előny miatt jelentős szavazatokat hozhat majd el Észak-Angliában, ami eddig hagyományosan munkáspárti területnek számított, főleg a Tatcher-éra gyárbezárásai után. Északon nyert legmagabiztosabban a kilépés az EU-ból.

A legszebb az egészben, hogy ezt az előnyt két hét alatt sikerült eljátszania Maynek. Amikor a héten kiszállt a kampánybuszból South Kirbyben, egy északi gyárvárosban, már tüntetők várták, akik munkáspárti zászlókat lobogtatva azt kiabálták, hogy

Lets make june the end of May!

Ami egy szójáték May nevével és a májussal. Érdemes megjegyezni, hogy ezt a választókörzetet a 2015-ös választásokon a konzervatívok még nagyon magabiztosan hozták.

Elég sok dolog kellett ahhoz, hogy May elveszítse az előnyét. A miniszterelnöki casting után Mayt egy darabig mint Margaret Tatcher újjászületett kivetülését ünnepelte mindenki. Magabiztosnak, nyugodtnak és kompetensnek tűnt. De ez a Brexit-tárgyalások alatt folyamatosan tűnt el, hogy aztán többször is konkrétan hazudjon a választóknak. May ugyanis korábban megígérte, hogy nem lesznek előrehozott választások, most meg, ugyebár, épp vannak.

Ráadásul a miniszterelnöksége előtt May halkan, de biztosan a maradás mellett állt ki. Később mégis elvállalta a feladatot, hogy letárgyalja Nagy-Britannia kilépését az unióból.

Emellett a konzervatívok elég nagy fordulatot vettek a szociálpolitikai ígéreteikben, ami pont azt a bázist idegenítette el a legjobban, akiket a Munkáspárttól hozhattak volna el. Épp South Kirbyben mondta a Guardiannak egy volt tory szavazó, hogy

Ha a Munkáspárt ígéreteinek 50 százaléka megvalósul, az már jobb, mintha a konzervatívok ígéreteinek száz százaléka valósulna meg.

A visszaesés ugyanis nagyjából egyszerre kezdődött azzal, hogy a Konzervatív Párt kiadta a kampánymanifesztóját, amiben szerepelt egy csomó egészségügyi megszorítás is. Az egyik ilyet az ellenzői demenciaadónak neveztek el.

A Fivethirtyeight megnézte, mennyire lehet a jelenlegi előrejelzésekben bízni. Ahogy az a Brexitből is kiderült, a brit felmérések nem túl pontosak, és nagyon nagyok az ugrások. Gyakran még a választás napján készített kutatások is félremérik az eredményt. Az átlagos eltérés 4 százalék, ami pont a kétszerese az amerikainak. Donald Trump megválasztásánál például nem volt ekkora torzítás, mégis mindenkit meglepetésként ért.

Ha ezen az átlagos eltérésen belül marad a választás, de a Munkáspárt javára torzít, akkor még az is lehet, hogy egyenlő számú mandátumot szerez a Munkáspárt és a Konzervatív Párt.

Ha még ennél is nagyobb a torzítás, akkor bármi megtörténhet.

De a konzervatívok visszatérő érve az, hogy ők többnyire jobban teljesítenek, mint a felméréseik előrejelzik. Ez egyébként igaz is, így még az is megeshet, hogy sima előnnyel nyer May a választáson. A felmérések egyelőre nem mutatnak semmilyen változást a gázolásos merényletek hatására, de elég sok olyan hang van Nagy-Britanniában, amely szerint a brit kormány messze nem volt elég határozott a terrorizmus elleni küzdelemben.

A szombati merénylet után mindenesetre May sietett leszögezni, megfelelően megtartják jövő csütörtöki választásokat, és csupán vasárnapra függesztik fel a kampányt.

A szavazást már csak azért érdemes lesz figyelni, mert már az is komoly hatással lehet a Brexit-tárgyalásokra, ha a toryknak koalíciós partnert kell keresnie. Ha kikapnak, akkor még durvább lehet a helyzet, Theresa May pedig az elmúlt száz év legrövidebb ideig hatalmon lévő miniszterelnöke lehet.