A poharazgató államfő megint elnök akar lenni

A csehek valamilyen okból még öt évre Miloš Zeman alá tolnák a köztársasági elnöki széket. A betegeskedő, szenvedélyektől sem mentes politikus pedig vállalná azt.
Kapcsolódó cikkek

Miloš Zeman cseh köztársasági elnök csütörtök este bejelentette, hogy indulni kíván a jövő évi államfőválasztáson. Zeman ezt elnöki esküjének (március 8.) évfordulós rendezvényén közölte a prágai Hradzsinban. A cseh elnök az évfordulókor minden évben fogadásra invitálja többszáz munkatársát és támogatóját. Ezúttal mintegy ezren kaptak meghívást. Az indulást hivatalosan pénteki sajtótájékoztatóján jelenti be Zeman.

A következő cseh elnökválasztásra 2018 januárjában kerül sor. Miloš Zeman ötéves megbízatási időszaka 2018. március 8-án, eskütételének napján jár le. A hatályos jogszabályok szerint első mandátuma lejárta után a cseh elnök még egyszer újraválasztható. Zeman elődei, Václav Havel és Václav Klaus tíz-tíz évig ültek az elnöki bársonyszékben.

A cseh sajtó szerint ha Zeman indul az elnökválasztáson, nagy az esélye, hogy abból ismét győztesen kerül ki.

A legnagyobb probléma és a legfőbb korlátozó tényező a lapok szerint az elnök romló egészségi állapota. Zeman cukorbeteg, egyre rosszabbul hall, és problémái vannak a járással is – írta a Hospodárské Noviny napilap. A tekintélyes újság szerint az elnök erős dohányos és az alkoholt sem veti meg.

Zeman indulását az elnökválasztáson már január végén megtárgyalta legközelebbi munkatársaival, akik arra biztatták, vállalja a második megmérettetést is, amiben újra esélye van a sikerre.

Hivatalba lépett az új amerikai elnök, akit Milos Zeman – egyedüli európai államfőként – már korábban támogatott, kitűnőek a kapcsolataink Kínával és Oroszországgal, ezért győzött az az álláspont, hogy a megkezdett munkát nem lenne szabad félbehagyni

– indokolta a döntést Jiří Ovčáček, az államfő szóvivője. A cseh államfői tisztségért eddig három személy jelentette be nyilvánosan érdeklődését: Michal Horácek népszerű zenész és szövegíró, Igor Sládek vállalkozó, valamint Marek Hilser orvos és aktivista.

(MTI)