Trump alaposan meglepte a svéd miniszterelnököt a sosemvolt terrortámadással

Meglepődött Donald Trump amerikai elnöknek az állítólagos svédországi erőszakhullámmal kapcsolatos kijelentése miatt a svéd kormányfő. Trump a múlt hét végén azt állította, hogy a skandináv ország is terrortámadások célpontja volt a közelmúltban.
Kapcsolódó cikkek

Gondolom, mint sokan mások, én is meglepődtem a Svédország kapcsán a hét végén tett elnöki kijelentések miatt

– jelentette ki hétfőn Stockholmban a kanadai főkormányzóval, David Johnstonnal tartott sajtótájékoztatóján Stefan Löfven.

Látjuk, mi zajlik Németországban, vagy mi történt a múlt éjjel Svédországban

– mondta Trump hívei előtt szombaton a floridai Melbourne városában tartott gyűlésen a bevándorlási politika szigorítása mellett kardoskodva.

Svédország. Ki hitte volna? Svédország

– tette hozzá további magyarázat nélkül. Az elnök beszédében Párizst, Brüsszelt és Nizzát is megemlítette.

Nem ő a hibás, hanem a Fox News

A kijelentés nagy visszhangot keltett Svédországban, ahol semmi súlyos esemény nem történt pénteken.
Trump helyi idő szerint vasárnap a Twitteren közzétett üzenetében közölte, hogy a Fox News egyik adása alapján beszélt Svédország és a bevándorlók problémájáról.

Vannak lehetőségeink, vannak kihívásaink, mindennap ezért dolgozunk. Véleményem szerint azonban vállalnunk kell a felelősséget azért, hogy korrektül használjuk fel a tényeket és ellenőrizzük az általunk terjesztett értesülést

– tette hozzá Stefan Löfven.

A müncheni biztonságpolitikai konferencián részt vevő Carl Bildt volt svéd külügyminiszter vasárnap Twitter-bejegyzésében a következőt írta:

Svédország? Terrortámadás? Mit szívott ez a pasi? Bőven van itt kérdés.
Tavaly csak a floridai Orlando/Orange-ban – ahol Trump felszólalt – 50 százalékkal több gyilkosság volt, mint egész Svédországban

– jelentette ki hétfőn Carl Bildt.

Bildt nem közölte, mire alapozta a kijelentését. Orlandóban júniusban merényletet követtek el egy melegbárban, amelynek 49 halottja volt. Svédországban évente mintegy száz emberölést követnek el. Donald Trump kijelentései miatt Svédország magyarázatot kért az amerikai külügyminisztériumtól.