Humanitárius vízumot kell adni azoknak, akiket kínzás fenyeget hazájukban

Erről az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoka foglalt állást. Van, aki újabb menekültáradattól tart emiatt.
Kapcsolódó cikkek

Az uniós tagállamoknak ki kell adniuk a humanitárius vízumot az EU-n kívüli országok azon állampolgárainak, akik bizonyíthatóan kínzás vagy embertelen bánásmód áldozatává válhatnak, ha ezt megtagadják tőlük – erről az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoka foglalt állást.

Az ügy előzménye, hogy a belga hatóságok októberben elutasították annak a szíriai családnak a vízumkérelmét, amelynek tagjai legális úton szeretnének eljutni Aleppóból Belgiumba, hogy ott menedékkérelmet nyújthassanak be.

Paolo Mengozzi főtanácsnok szerint a család helyzetét az uniós jog szabályozza – tagadhatatlan, hogy különösen súlyos veszély fenyegeti őket Szíriában, így a belga állam nem mentesülhet az Európai Unió Alapjogi Chartájának 4. cikke szerinti pozitív kötelezettségének teljesítése alól.

A döntést kritizálók szerint a humanitárius vízumok kiadása újabb menekültáradatot indíthat el Európa felé. A főtanácsnoki indítvány ugyanakkor nem köti a bírákat a későbbi ítélethozatalkor, a főtanácsnok feladata ugyanis, hogy pártatlanul és függetlenül eljárva, a rábízott ügy jogi megoldására vonatkozó javaslatot terjesszen a bíróság elé. (MTI)