Fiai miatt disszidált a magas rangú észak-koreai diplomata

A gyerekei arról kérdezgették, miért nincs a hazájukban internet és tisztességes jogrendszer.
Kapcsolódó cikkek

Az észak-koreai elit hátat fordít Kim Dzsong Unnak, az elégedetlenség egyre nagyobb – mondta az az egykori magas rangú diplomata, aki a kommunista diktatúra londoni nagykövetségén szolgált, majd tavaly nyáron Dél-Koreába disszidált. Thae Yong Ho egy szerdai szöuli sajtótájékoztatón egyenesen úgy fogalmazott: a diktátor napjai meg vannak számlálva.

A volt helyettes nagykövet elmondta: a rezsim próbálkozása arra vonatkozóan, hogy távol tartsák az ország lakóitól a külvilág felől érkező információkat, összeomlott. Egyre gyakoribb az óvatos elégedetlenség, ami nemrég még elképzelhetetlen lett volna.

A diplomata azt mondta: legfőképpen két egyetemista korú fia miatt döntött úgy, hogy családjával együtt disszidál. Azt mondta: gyerekei folyton azt kérdezgették, miért nincs Észak-Koreában internet, miért nincs tisztességes jogrendszer és miért végeznek ki tisztségviselőket tárgyalás nélkül. A fiúkat brit ismerőseik is folyton cikizték az észak-koreai berendezkedés miatt, de hajviseletükért is.

Beszélgetni kezdtünk erről a családban. A fiaim kérdeztek, nekem pedig meg kellett mondanom az igazságot

– magyarázta Thae. Azt is elmondta: azért disszidálhatott, mert sok más diplomatával ellentétben mindkét gyermekét magával vihette az Egyesült Királyságba. Pedig általában a tengerentúli kiküldetésben lévő észak-koreaiaknak egy gyermeküket otthon kell hagyniuk, az állam túszaként.

A diplomata arra a következtetésre jutott, hogy fiainak „nyomorult élete” lenne, ha visszamennének Észak-Koreába. „Most boldogok, mert valódi szabadságban élnek Dél-Koreában” – jelentette ki. Felidézte, amikor elhagyták a londoni nagykövetséget, azt mondta nekik: „levágtam a láncainkat, és most már szabad emberek vagytok”.

Kifejtette: amikor Kim Dzsong Un hatalomra került, bizakodó volt, hogy az új vezető józan és ésszerű döntéseket hoz, amivel kihúzza Észak-Koreát a nyomorból. De elvesztette a reményt, amikor azt látta, hogy indoklás nélkül likvidál tisztségviselőket.

Thae szerint a Koreai-félsziget atomfegyver-válságát csak a rezsim elmozdításával lehet megoldani. Úgy vélte, megerősített nemzetközi együttműködésre és szankciókra van szükség, hogy nyomást gyakoroljanak Phenjanra, és gondoskodni kell arról is, hogy információkat juttassanak az országban élőknek. (NBC)