Nem lehet svájci állampolgár a vegán aktivista, mert „túlságosan idegesítő”

A helyieknek nem tetszett, hogy a holland nő „idegesítő” médiakampányt kezdett a tehénkolompok és más svájci hagyományok ellen.
Kapcsolódó cikkek

Már második alkalommal bukott el egy holland születésű, de már gyerekkora óta Svájcban élő nő állampolgársági kérelme, miután helyiek sértőnek találták „idegesítő” kampányát a tehénkolompok és más svájci hagyományok ellen – jelentette a The Local svájci kiadása. Ez azért volt lehetséges, mert az alpesi országban nem csak a hatóságok döntenek arról, ki lehet állampolgár, hanem gyakran annak a településnek a lakói is, ahol a jelentkező él. A vegán aktivistának pedig sikerült a falujában élő emberek maga ellen fordítania.

A 42 éves Nancy Holten nyolcéves kora óta él Svájcban, tökéletesen beszéli a nyelvet, és gyerekei már svájci állampolgárok. A nő minden olyan jogi követelménynek megfelel, ami az állampolgárság megszerzéséhez kell, és a svájci hatóságok sem emeltek kifogást az ellen, hogy megszerezhesse a svájci útlevelet – írta a The Local. A vele egy településen élő embereknek azonban már kétszer is sikerült megakadályozni, hogy állampolgár legyen.

A helyieknek az nem tetszett, hogy Holten egyre másra adta az interjúkat a svájci sajtónak, amelyekben a híres svájci tehénkolompok betiltásáért kampányolt. A vegán állatvédő szerint ugyanis a nehéz, öt kilogrammos kolompok károsítják a szarvasmarhák egészségét: károsítja a hallásukat, és kidörzsöli a bőrüket. A nő emellett panaszkodott a túlságosan hangos templomi harangozásokra, és kikelt a vadászat, és malacversenyek ellen is.

Ezzel persze magára haragította a falubelieket, akik nem akarták megajándékozni a svájci állampolgársággal, ha „idegesít minket és nem tiszteli a hagyományainkat” – mondta el egy helyi politikus a The Localnak. A helyi önkormányzat szóvivője azonban picit pontosított. Elmondása szerint nem Holten nézeteivel volt bajuk az embereknek, hanem azzal, hogy azokat „gyakran hangoztatja a sajtóban”, és emiatt sokan nem is értik, hogy mégis miért akar svájci lenni.

A nő ennek ellenére közölte a The Locallal, hogy nem akar csendben maradni csak azért, hogy megkaphassa az állampolgárságot, és továbbra is küzdeni fog a számára fontos ügyekért.