Magyar marhák miatt tiltotta be Izrael az élő állatok bereptetését

A döntést azután hozták, hogy több mint száz borjú hullott el egy Magyarországról indult szállítmányban.
Kapcsolódó cikkek

Az izraeli mezőgazdasági minisztérium egy magyar szállítmány miatt ideiglenesen betiltotta, hogy repülőgépekkel szállítsanak élő állatokat Izraelbe – jelentette a helyi sajtó. A döntést azután hozták, hogy több mint száz borjú pusztult el egy előző hét szerdán Magyarországról Izraelbe tartó repülőgépen, amin nagyjából 1200 élő szarvasmarhát vittek a zsidó államba.

A tiltás addig marad érvényben, amíg az állatorvosi szolgálat és a mezőgazdasági minisztérium szakértői le nem zárják vizsgálatukat a magyar szállítmány ügyében. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a Magyarországról indított borjúk miért hullottak el a repülőút alatt.

Uri Ariel izraeli mezőgazdasági miniszter az esettel kapcsolatban kijelentette: a döntést állatvédelmi szempontok miatt hozták. A miniszter hozzátette: azon dolgoznak, hogy növeljék a külföldről, főleg Dél-Amerikából importált hűtött húsok szavatossági idejét, és ezzel csökkentsék az állatok szükségtelen szenvedését. A minisztérium közlése szerint már növelték a húsbehozatalt, és nagyjából 20 újabb európai húsfeldolgozónak adtak engedélyt hússzállításra Izraelbe.

Állatvédelmi szervezetek üdvözölték a minisztérium döntését, közölve, hogy a magyar járaton történt állatpusztulások „várhatóak” voltak.