Oroszország szerint véget értek a harcok Aleppóban

Az ENSZ-főtitkár azt mondta: mindannyian cserbenhagyták a szíriai embereket, a történelem nem könnyen menti majd fel őket.
Kapcsolódó cikkek

Oroszország ENSZ-nagykövete szerint véget értek a harcok Aleppó keleti részén, a város a szíriai kormányerők kezére került. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának keddi rendkívüli ülésén Vitalij Csurkin elmondta: a harcok befejezését tudomása szerint a humanitárius intézkedések követik.

Az ENSZ BT rendkívüli ülését Franciaország és Nagy-Britannia kérte, arra való tekintettel, hogy a szíriai hadsereg tisztje a keddi nap folyamán bejelentette, hogy a felkelők utolsó ellenállási gócpontját bármely pillanatban felszámolhatják. A bejelentést megelőzően Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár felszólította Szíriát és szövetségeseit, Iránt és Oroszországot, hogy haladéktalanul tegyék lehetővé a civilek menekülését és a humanitárius segélyek eljuttatását.

Az ENSZ-főtitkár megállapította, hogy az aleppói helyzetet káosz és erőszak jellemzi. Szerinte a szíriai hatóságok módszeresen akadályozták a világszervezet erőfeszítéseit, hogy a helyszínen ellenőrizze a helyzetet. Hiteles információkra hivatkozva meggyilkolt polgári lakosok tucatjairól beszélt, hangsúlyozva, hogy az áldozatok között nők és gyerekek is voltak. Sokan a kormányerők légicsapásainak és a statáriális kivégzéseknek estek áldozatul.

Eddig mindannyian cserben hagytuk a szíriai embereket. A BT nem tett eleget fő feladatának, hogy fenntartsa a nemzetközi békét és biztonságot. A történelem nem ment fel egykönnyen minket, de ez a kudarc most arra kényszerít bennünket, hogy többet tegyünk, vagyis megmutassuk szolidaritásunkat az aleppói embereknek

– fogalmazott Ban Ki Mun. Szerinte Aleppónak a katonai győzelemre való törekvés végét kellene jeleznie, és nem egy szélesebb hadművelet kezdetét egy olyan országban, amelyet az öt éve folyó háború már így is elpusztított. (MTI)