Trump nagyapját kiutasították Németországból

Egy most előkerült dokumentum szerint királyi rendeletben kötelezték Friedrich Trumpot, hogy távozzon Németországból és soha ne térjen vissza.
Kapcsolódó cikkek

Egy most előkerült dokumentum szerint királyi rendeletben kötelezték Donald Trump nagyapját, hogy távozzon Németországból és soha ne térjen vissza.

A feltárt levelet 1904-ben küldték Friedrich Trumpnak, akinek az átvétel után nyolc hete volt elhagyni a Bajor Királyságot.

Az indoklás szerint a büntetést azzal érdemelte ki, hogy nem vett részt a kötelező katonai szolgálaton és nem jelezte a hatóságoknak, mikor először az Amerikai Egyesült Államokba emigrált.

Friedrich Trump 1885-ben költözött Amerikába Németországból, de tette mindezt hivatalos regisztráció nélkül, néhány nappal azelőtt, hogy be kellett volna vonulnia katonának

– mesélte Roland Paul történész.

Trump nagyapja 16 évesen kevés vagyonnal hagyta ott Németországot az aranyláz idején.

Az USA-ban fodrászként kezdett dolgozni, majd éttermet nyitott és állítólag bordélyházat is üzemeltetett.

Meggazdagodott, 1901-ben vagyonával hazatért Kallstadtba, ahol találkozott későbbi feleségével, Elisabeth Christtel. Megházasodtak, New Yorkba költöztek, majd két év múlva ismét hazatértek Kallstadtba, mert a nőnek honvágya volt.

Miután felszólították, Trumpnak 1904. május 1-ig volt ideje távozni. Levelet írt Luitpold bajor hercegnek, melyben kérte szeretett, nemes, bölcs és igazságos vezérét, hogy ne deportálja.

Nem járt sikerrel, ezért Trumpéknak vissza kellett menniük New Yorkba a lányukkal. Elizabeth ekkor három hónapos terhes volt a megválasztott elnök apjával, Freddel.

(Bild, Independent)