A demokraták együttműködésre és kemény vitákra készülnek Trumppal

Chuck Schumer, az amerikai szenátus kisebbségben lévő demokrata párti frakciójának újonnan választott vezetője, aki hosszú évek óta kiváló kapcsolatot
Kapcsolódó cikkek

Chuck Schumer, az amerikai szenátus kisebbségben lévő demokrata párti frakciójának újonnan választott vezetője, aki hosszú évek óta kiváló kapcsolatot ápol Trumppal a CNN-nek azt fejtegette, hogy vannak olyan területek, amelyeken az azonos érdekek alapján ő kifejezetten támogatja majd Trumpot.

A gazdaság élénkítését célzó intézkedések támogatásának fontosságát hangsúlyozta, leszögezve, hogy Trump gazdasági elképzeléseinek túlnyomó részét helyesli.

Schumer ugyanakkor kitartott amellett, hogy a leendő elnök egyes nagyszabású terveinek megvalósítását a demokraták kifejezetten igyekeznek majd megakadályozni. Elsősorban az Obamacare néven ismertté vált egészségbiztosítási törvény és a Dodd-Frank-törvény néven ismert pénzügyi szabályozó törvény beígért visszavonásának megakadályozását említette.

Azt is hozzátette: a demokraták valójában nem sokat tehetnek, nincs meg ugyanis a szükséges számú szenátoruk ahhoz, hogy megakadályozzák Trump terveinek megvalósítását.

Donald Trump vasárnap délután már Twitter-üzenetben reagált is Chuck Schumer nyilatkozatára. Azt írta: kedveli a “furfangos Schumert”. Aztán ezt a Twitter-üzenetet kitörölte, s egy újabbat írt helyette, amelyben ez állt: “Mindig jó kapcsolatot ápoltam Chuck Schumerrel. Messze okosabb, mint Harry R. és megvan a tehetsége ahhoz, hogy a dolgokat véghez vigye. Jó hír!”

Harry R. Harry Reid nevadai szenátor, aki mostanáig a szenátus demokrata frakciójának vezetője volt, ám egészségügyi okok és a kora miatt az év végén végleg visszavonul a politika világából.