Körüludvarolta egymást Obama és Trump

Lezajlott a várva-várt találkozó az elnök és a leendő elnök között, amit nem a vidámság uralt. A kölcsönös tisztelet megvolt, egy Obama-poén is, Trump pedig számítani fog elődje tanácsaira.
Kapcsolódó cikkek

“Kiváló beszélgetés” zajlott le Barack Obama jelenlegi és Donald Trump leendő elnök között – mondta Obama, miután végzett a Trumppal való tárgyalásaival az átadás-átvételről. Az elnök megismételte önmagát: puha hatalomátadást akar, Trump pedig közölte, minden tisztelete Obamáé.

Win McNamee/Getty Images/AFP

Obama kezdte a sajtótájékoztatót: azt mondta, a csapata készen áll rá, hogy együtt dolgozzon Trumpéval, hogy szembenézzenek az ügyekkel, amikkel az ország szembesül. Megismételte az elnökválasztás estéjén elmondottakat, hogy temetni kell a lövészárkokat és együtt kell működni politikai preferenciáktól függetlenül. Obama hozzátette, a felesége, Michelle Obama körbevezette a leendő first ladyt, Melania Trumpot és vele is elbeszélgettek.

Trump is elismerte, a tíz percesre tervezett találkozó valóban másfél órás lett, de hosszabb ideig is tarthatott volna. A republikánus győztes végig politikusan, tisztelettudóan és lelkesen számolt be a közös beszélgetésről, hogy tájékoztatta őt Obama a futó ügyekről.

/ AFP PHOTO / JIM WATSON

Trump beismerte, sose találkozott még Obamával személyesen. Most mindenről beszéltek, csodálatos dolgokról és különbségekről is. Trump egy érdekes megjegyzést is tett: a jövőben számít Obama tanácsaira. Így zárta mondandóját:

Elnök úr, nagy megtiszteltetés volt önnel lenni és remélem, önnel lehetek még sok-sok alkalommal a jövőben.

A két férfi arca amúgy komoly és komor volt, a végén ugyanilyen fejjel fogtak kezet egymással, de a vége felé szerencsére eleresztettek egy-két mosolyt. Barack Obama itt épp arról beszél, hogy mindent megtesznek érte, hogy Trumpnak sikerüljön a kormányzás.

Obama amúgy Trump szavai után egy sajtónak célzott poént is elengedett.

Köszönjük mindenkinek, nem fogunk kérdésekre válaszolni. [Trumpnak:] egy mindig jó szabály: ne válaszolj a kérdésekre, amikor csak elkezdenek ordítozni.

Trump, reméljük megfogadta ezt, mindenesetre nem ért véget a napja, most a Republikánus Párt vezetőivel, Paul Ryan képviselőházi elnökkel és Mitch McConnellel, a szenátusi többség vezetőjével.

(Guardian)