Trump utolsó esélye, hogy megfordítsa mélyrepülését

Az amerikai elnökjelöltek harmadik, és egyben utolsó vitáját tartják ma este, húsz nappal a választás előtt.
Kapcsolódó cikkek

Már csak húsz nap van hátra az elnökválasztásig, és Donald Trump a politikai túléléséért küzd. A republikánus elnökjelölt az első, szeptember végén tartott elnökjelölti vita óta egyre lejjebb és lejjebb kerül a közvélemény-kutatásokban demokrata ellenfelével, Hillary Clintonnal szemben. Az előző héten pedig igazi mélyrepülésbe kezdett, miután nyilvánosságra került egy 2005-ös felvétel, amin azzal kérkedett egy tévés műsorvezetőnek, hogy mint híresség büntetlenül fogdoshat és csókolgathat nőket akaratuk ellenére.

Trumpnak az elnökjelöltek ma esti (magyar idő szerint csütörtök hajnali 3 órakor kezdődő) végső vitája lesz az utolsó esélye arra, hogy egy több tízmilliós nézőközönség előtt meggyőzze a két jelölt között ingadozó választókat arról, hogy ő lenne a megfelelő ember az Egyesült Államok elnökének.

Ehhez azonban rá nem jellemző módon visszafogott stílusban kellene küzdenie Clinton ellen, az amerikai választókat érintő kérdésekre koncentrálva, és nem a személyes sértegetésekre kellene helyeznie a hangsúlyt.

Annak ellenére, hogy milyen fontos lesz számára a ma esti vita, Trump kitartott az első kettő elnökjelölti vitán alkalmazott felkészülési módszer mellett: egyáltalán nem készült fel. Míg Clintont több napja nem lehetett látni, mert a nyilvánosság elől eltűnve a fontos megmérettetésre készült, a republikánus elnökjelölt egymás után tartotta a kampánygyűléseket, aminek központi témája az a mindenféle bizonyítékot nélkülöző állítása volt, hogy az egész választás „meg van bundázva”, és választási csalásokkal fogják tőle „ellopni” a győzelmet.

Donald Trump és Hillary Clinton kampánygépe az elnökjelölti vitának otthont adó Las Vegas repülőterén. (Fotó: Gettyimages)

A nagy kérdés, hogy melyik Trumpot fogjuk látni a vitán.

Azt, aki az ellene indított „globális összeesküvésekről” beszél, aki szerint Clintonék „a nemzetközi bankárokkal összejátszva” akarják kiárusítani az Egyesült Államokat, és aki szerint a „gyűlölettel teli” Clinton „maga ördög”. Vagy képes lesz visszafogni magát, és azokkal a témákkal támadni Clinton, amik az első két vita alatt működtek a demokrata elnökjelölt ellen (aki még így is megnyerte azokat). De Trumpnak leginkább arról kell majd meggyőznie a választókat, hogy megvan az alkata és vérmérséklete ahhoz, hogy az Egyesült Államok elnöke legyen.

Közben Clintonnak is kényes kérdésekkel kell megküzdenie. Az előző vita óta ugyanis a WikiLeaks-nek köszönhetően egymás után kerülnek nyilvánosságra a Clinton-kampány belső levelezései, amikben ugyan nem volt egy egyértelmű bizonyíték arra, hogy korrupt lenne, de elég kínos ügy került napvilágra ahhoz, hogy megnehezítse a dolgát a vita alatt. Kérdés még, hogy Clinton mennyire fogja támadni Trumpot, akinek politikai önpusztítását nagyrészt csendben, a háttérbe húzódva figyelte. A vita előtt nyilvánosságra hozott legújabb kampányhirdetése arra utal, a pozitív üzenetre fogja helyezni a hangsúlyt, szemben Trump megosztó retorikájával.

A vitát helyi idő szerint este hat órakor (magyar idő szerint csütörtök hajnali három órakor) kezdik La Vegasban, a Nevadai Egyetemen. A moderátor a Fox News műsorvezetője, a kemény kérdezőnek számító Chris Wallace lesz, akinek ez lesz az első elnökjelölti vitája.

Wallace hat témára fűzi fel kérdéseit:

Ezek közül várhatóan az utolsó kérdéskör hozza majd a legparázsabb vitát, ugyanis mindkét jelölt azzal támadta a másikat, hogy nem való elnöknek. A témákra 15-15 perc jut majd a másfél órás, reklámszünetek nélkül zajló vitában.