A republikánusok vezére is hátba szúrta Trumpot

Egyre nagyobb rejtély, mi lesz a republikánusok elnökjelöltjével, Donald Trumppal. Gyakorlatilag már senki sem támogatja, a saját pártja legnagyobb nevei is kitolattak mögüle. Most épp Paul Ryan tett így.
Kapcsolódó cikkek

Paul Ryan, republikánus házelnök nem kampányol többé Donald Trump mellett. Ryan szóvivőnője, AshLee Strong hétfőn bejelentette:

a házelnök a következő hetekben nem védelmezi többé a republikánus elnökjelöltet, Donald Trumpot, ehelyett a következő 29 napot arra használja majd, hogy a republikánusok képviselőházi többségének megőrzésére összpontosítson.

A wisconsini politikus pártja törvényhozóival tanácskozva azt közölte, hogy mindenki “úgy cselekedjen, ahogy a legjobb a számára a választói kerületében”. A tanácskozáson résztvevő republikánusok egyikének értékelése szerint a legmagasabb rangú republikánus ezzel felhatalmazást adott a Trumptól történő elhatárolódásra.

Megelőlegezték Clinton győzelmét

Ryan októberben 17 államban és 42 városban kampányol majd. Ugyanakkor arról nem beszélt, hogy hivatalosan is visszavonja-e a Trumpnak nyújtott támogatását. Zack Roday szóvivő szerint “pillanatnyilag nincs változás e tekintetben az álláspontjában”. A házelnök szavait nem fogadta egyöntetű egyetértés, sokan úgy értelmezték, hogy ezzel Ryan lényegében elismerte, megelőlegezte Hillary Clinton győzelmét.

A képviselőházi republikánus többség vezetője, Kevin McCarthy kaliforniai politikus azt mondta a többi törvényhozónak, hogy

vegyenek mély lélegzetet és összpontosítsanak a saját kampányukra.

A republikánus törvényhozók tanácskozására, illetve Ryan döntésére azután került sor, hogy a párt vezető politikusainak sora – köztük például John McCain arizonai, Lisa Murkowski alaszkai szenátor, továbbá Alabama állam republikánus kormányzója, Robert Bentley – megvonta támogatását Trumptól, miután nyilvánosságra kerültek Trump 11 évvel ezelőtt nőkről megfogalmazott becsmérlő szavai.

A Foreign Policy szakított a hagyománnyal

Gyarapodott a Trumptól elhatárolódó és Clinton elnökségét támogató tekintélyes újságok száma is. A Foreign Policy külpolitikai folyórat ugyanis – szakítva eddig hagyományaival – ötvenéves történetében először biztosított támogatásáról elnökjelöltet, és szintén Clinton mellett tette le a voksát.

Ugyanakkor Mike Pence, Trump alelönkjelöltje hétfőn a Fox tévének adott interjújában cáfolta azokat a híreszteléseket, miszerint visszalépne az alelnökjelöltségtől. Azt állította, hogy a vasárnap esti elnökjelölti vitát Trump nyerte meg. Szerinte Trump a vitában “alázatosságot” és “erőt” mutatott. (MTI)

Idősebb Bush unokája is Clinton mellett

Lauren Bush Lauren, George H. W. Bush egykori elnök unokája úgy döntött, színt vall az elnökválasztási küzdelemben. A Bush-család sarja, a fiatalabbik George Bush unokatestvére azonban nem követte a hagyományokat, hanem az ellenséghez állt át, és a demokrata Hillary Clinton támogatását jelentette be az Instagramján – írja a Politico. A lap azért megjegyzi, Trumpért a Bush-család egyik tagja sem rajong: informálisan az idősebb George már jelezte, inkább Clintont támogatja, a fiatalabbik George se jelent meg semmilyen trumpos rendezvényen, Jeb Bush – Trump előválasztási ellenfele – pedig nem fog rá szavazni. Fun fact: Lauren Bush Laurennek azért ez a neve, mert Ralph Lauren divattervező fiához ment feleségül. Lauren Bush modellkedett, színészkedett, jelenleg pedig FEED Projects néven designtáskákat árul és jótékonykodik.