Az állami segélyekből létesített droghálózatot egy menekült Ausztriában

Az afgán férfi többször is hazautazott, hogy az osztrák államtól kapott pénzből felállítsa drogcsempész szervezetét.

Az osztrák hatóságok letartóztatta egy afgán menekültet, aki az ügyészség vádja szerint az Ausztriában kapott segélyekből pénzelte egy drogcsempész-hálózat felállítását – jelentette a The Local osztrák kiadása. A férfivel együtt még másik három afgánt gyanúsítottat is letartóztattak az üggyel kapcsolatban.

A beszámoló szerint a férfi először Wels városában élt, de miután a helyi önkormányzat lecsökkentette az ott élő menekülteknek járó juttatásokat, inkább átköltözött Bécsbe, ahol továbbra is a teljes, majdnem ezer eurós összeget kapta meg havonta. A pénzből többször is hazautazott Afganisztánba, saját elmondása szerint vakációzni.

Az ügyészség nem hozott nyilvánosságra sok részletet az üggyel kapcsolatban. Arra a kérdésre, hogy igazak-e a sajtóban megjelent hírek, hogy a férfit 18 kilogramm marihuána csempészett be Ausztriába, az ügyészség szóvivője közölte, hogy annál sokkal nagyobb mennyiségről van szó. Pontos számot azonban nem közölt.

Ausztriában a menekültek általában 914 eurós segélyt (280 ezer forint) kapnak havonta a megélhetési költségekre, de az elmúlt időszakban ezt az összeget több önkormányzat is 520 euróra (160 ezer forint) csökkentette.