Az utasokkal együtt gyújtotta fel a buszt az öngyilkos sofőr

Menet közben benzint locsolt maga alá, majd lángra lobbantotta. A tajvani buszon utazó 24 kínai turista mindegyike meghalt.
Kapcsolódó cikkek

A buszvezető öngyilkossága okozta annak a 25 embernek a halálát, akik még július közepén égtek halálra Tajvan egyik autópályáján, egy menet közben kigyulladt turistabuszon – közölték a tajvani hatóságok. A hétvégén lezárt nyomozás eredményei szerint az 53 éves sofőr benzint locsolt szét a vezetőülés környékén, majd egy öngyújtóval lángra lobbanta a járművet.

A buszt ezután nekivezette a szalagkorlátnak, és a jármű út szélén megállva teljesen kiégett, megölve a rajta utazó 24 kínai turistát, valamint az őket kísérő tajvani idegenvezetőt is. A helyi sajtóban megjelent hírek szerint az utasok nem tudtak lemenekülni a vészkijáraton, mert annak ajtaja zárva volt.

Nyomozók vizsgálják a július 19-én kiégett busz, amiben 26-an haltak meg. Fotó:Europress

A helyi hatóságok közvetlenül a baleset után még azt gyanították, hogy műszaki hiba okozhatta a tüzet, de végül nem találtak semmilyen rövidzárlatra utaló nyomot. Ellenben találtak öt műanyag tárolót, amiben a vizsgálatok eredményei szerint benzin volt.

A tajvani ügyészség közlése szerint Su Ming-cheng részeg volt, amikor lángra lobbantott a járművet. a busz a Taoyuan nemzetközi repülőtérre vitte a kínai turistákat, akik egy hétnapos körutazás után indultak volna haza Kínába. Az eset három kilométerre történt a repülőtértől.

A busztűzben meghalt kínai turisták gyászoló családtagjai egy megemlékezésen. Fotó:Europress

A tajvani hatóságok közlése szerint Su-t májusban felfüggesztette munkaadója, mert részegen összeverekedett egy idegenvezetővel, és a végzetes júliusi utazás volt az első munkája a felfüggesztés lejárása után. Az ügyészség közlése szerint a férfi családi problémák miatt döntött az öngyilkosság mellett, valamit azért, mert öt évig tartó börtönbüntetésre ítélték nemi erőszak miatt. Büntetését azért nem kellett még elkezdenie, mert fellebbezett az ítélet ellen.

A sofőr ellen az ügyészség végül nem indított posztumusz eljárást emberölés vádjával.

Segítségre van szüksége?

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetbe kerül, van segítség! Hívja a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!