Hetek óta nem jutottak be segélyszállítmányok Szíria ostromgyűrűbe zárt területeire

1,3 millió ember jutott segélyhez Szíriában, jóval kevesebben, mint ahogy azt az ENSZ előzetesen remélte.

Augusztus eleje óta nem jutottak be segélyszállítmányok a polgárháborús káoszba süllyedt Szíria ostromgyűrűbe zárt területeire – mondta csütörtökön Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja, aki a harcok beszüntetését követelve nyolc perc után megszakította Genfben a világszervezet Szírián belüli humanitárius segélyezésért felelős munkacsoportjának ülését.

Mélységes aggodalmam és a holnapi Humanitárius Világnap iránti tiszteletem jeléül szakítottam meg a mai értekezletet

– magyarázta a különmegbízott. A munkacsoport hetente ülésezik Genfben.

Hozzátette, rendkívül sajnálatosnak tartja azt is, hogy a szünet nélkül folytatódó összecsapások miatt Deir ez-Zór városán kívül semmilyen település nem jut humanitárius segélyhez. Aleppóban, ahol kétmillió civil rekedt, különösen riasztó a humanitárius helyzet.

De Mistura leszögezte, gesztusával akart súlyt adni az ENSZ azon követelésének is, hogy az ostromlott szíriai városokat és térségeket, ahol több százezer ember szükséget szenved, nyissák meg a humanitárius segítők előtt.

A különmegbízott hozzátette, a szíriai összecsapások beszüntetése érdekében együttműködő országcsoportok a nap folyamán összeülnek, hogy megvitassák egy 48 órás fegyvernyugvás lehetőségét az észak-szíriai Aleppóban.

Ehhez arra lenne szükség, hogy az ülésen elnöklő felek (az Egyesült Államok és Oroszország), valamint a terepen a harcolókra befolyással bírók több erőfeszítést tegyenek

– mutatott rá de Mistura.

Az ENSZ legfrissebb adatai szerint az idén februárban elindított humanitárius segélyezési műveletek keretében közel 1,3 millió ember jutott segélyhez Szíriában, jóval kevesebben, mint ahogy azt a világszervezet előzetesen remélte.

(MTI)