Német belügyminiszter: helytelen a menekültek kollektív meggyanúsítása

Elmondta, Jelenleg 59 esetben folytatnak nyomozást annak gyanújával, hogy menekülteknek közük lehet "terrorista struktúrákhoz", miközben sok százezren érkeztek az országba.
Kapcsolódó cikkek

Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter hétfői nyilatkozatában azt mondta,

nem lenne helyes a menekültek általánosító, kollektív meggyanúsítása

Hozzátette, jelenleg 59 esetben folytatnak nyomozást annak gyanújával, hogy menekülteknek közük lehet “terrorista struktúrákhoz”, miközben sok százezer menekült érkezett az országba.

A menekültek körében nem nagyobb és nem kisebb a terrorveszély, mint a lakosság más csoportjaiban,

ezt már Ulrike Demmer német helyettes kormányszóvivő mondta hétfőn Berlinben az előző napi reutlingeni és ansbachi támadással kapcsolatban.

Ulrike Demmer a kormányszóvivői tájékoztatóján hozzátette, hogy Angela Merkel kancellár és a kormány gyászolja a Reutlingenben meggyilkolt asszonyt és együttérez a két támadás sebesültjeivel.

Arra a kérdésre, hogy a két bűncselekmény miként befolyásolhatja a kormány menekültpolitikájának lakossági megítélését, Ulrike Demmer azt válaszolt, hogy meg kell várni a vizsgálatok részletes eredményeit. Demmer azt mondta, az utóbbi hónapok terrorcselekményeit többnyire nem menekültek követték el, és ez a egybevág azokkal az aktuális vizsgálatokkal, amik szerint

a menekültek nem jelentenek nagyobb vagy kisebb terrorveszélyt, mint a lakosság más csoportjai.